Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Domeniul vitivinicol de la noi din tara ar avea sansa de a primi mai multe fonduri europene care se ridica la aproape 240 de milioane de euro, in perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei, dupa cum se arata intr-un nou HG ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Grupul britanic Diageo, numarul unu pe fabricarea bauturilor alcoolice distilate, a incheiat un contract de preluare a companiei Mey Icki din Turcia, cel mai important producător de Raki, fiind băutura tradiţională a tarii din Asia Mica, pentru 3,3 miliarde de lire turceşti (2,1 miliarde dolari). E cea mai importanta tranzactie ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
malta, destinatie pentru indragostiti
Malta, ca destinație turistică, poate fi citită în multe feluri. Unii pot vedea în ea o destinație pentru familiile cu mulți copii, alții o pot aprecia ca un loc pentru oamenii singuri. Ea se pretează perfect la toate acestea. Poate fi ca un tricou simplu, care se lasă purtat la ...
Read More
MALTA TRAVEL
Peste doar câțiva ani ‚inteligenţa artificială’ va fi un subiect lipsit de senzațional, căci binomul om-mașină va fi cea mai lucrativă formă de colaborare, întâlnită la tot pasul. Astăzi, un exemplu de succes pe piața românească este compania UiPath care a dezvoltat alături de Google o soluție bazată pe inteligență ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucurestiexpodrink.ro

Cum alegem vinurile de import

Am trasat cateva reguli sau sfaturi pe care le-am invatat pe parcurs, pentru voi, ca sa stabiliti ce vin sa luati cand mergeti la magazin si va pregatiti de o ocazie speciala, un vin linistit, sampanie, spumant sau vin fortifiat si care vin din cele mai mari tari producatoare de vinuri, mai ales de calitate, Franta: Bordeaux, Bourgogne, Provance, Champagne, samd; Italia: Toscana, Piemonte, Veneto, cu celebrele deja vinuri: – Gavi di Gavi, Brunello, Barollo, Prosseco, Chianti; Spania, Chile, Argentina, Africa de Sud, Statele Unite, Israel, Portugalia si multe altele.
Preturile mai scad din cand in cand (mai ales datorita competivitatii acerbe dintre crame), in privinta vinurilor exacte pe care sa le luati, nu am sa specific, deoarece sunt destul de multe si, sa fim sinceri, mai importante sunt regulile, daca stiti ce criterii trebuie sa urmati, in mare, cand cumparati un vin, atunci veti sti sigur si ce sa luati.
  1. Regula nr. 1: Nici un lant de magazine din Romania nu respecta toate criteriile de depozitare corecte a vinurilor, nici efectiv in locul de depozitat , nici cand le pun pe raft. Nu ma mai intrebati va rog eu si care, primesc deseori intrebare asta, mai, toate sunt la fel, credeti-ma. Asta e tara. Dupa parerea mea, cel mai bine au fost pastrate la Metro din Baneasa, dar in rest…meh!
  2. Regula nr. 1.2: (adica legata de prima regula) pai, Cristi, poate ma intrebati acum, daca nu luam de la retailer, atunci de unde luam? Aolo, ce intrebare! Direct de la crame le luati, doamne! Acolo sunt intotdeauna, INTOTDEAUNA, specific, pastrate cum trebuie si nu umblati cu el pe afara cand sunt 30-40 de grade sa se incinga ca se alege praful de el (ca tot e vara, fratilor!).
  3. Ce e important din punctul de vedere al analizei fizice a vinului (in mare):
  • la vinuri albe de culoare galben inchis, de chihlimbar, atunci 90% din cazuri ele sunt aerate (adica au luat aer si s-au stricat, gata cu ele! sunt cateva exceptii, dar asta numai la anumite soiuri si foarte rar)
  • acuma, eu in general nu zic asta, dar pentru deocamdata, pana invatati cum stau lucrurile cu vinurile, cumparati (daca vreti sa fiti sigur de calitatea lor) vinurile albe din sticlele colorate (e un fel de protectie impotriva luminii, ca sa nu se oxideze si altele)
  • in general, la albe alegeti vinuri nu mai mult de 2 ani de invechire, pentru ca ele sunt supuse oxidarii mai rapid, depinde mult si de cum a fost imbuteliat, desigur…
  • dopul NU trebuie sa fie impins, putin, in afara sticlei.
  • evitati cele care au avut contact cu lumina
  1. nu uitati, daca luati pentru cineva vinu, vedeti, mai intai, ce prefera, alb, sec etc…
  2. sa stiti ca daca sunt vinuri din afara nu inseamna ca sunt si, obligatoriu, mai bune. FALS, BUSTED, sa nu va aud cu asa ceva ca va bat! rau! e o prostie, trebuie sa fiti si aici la fel de atent, in functie de vin si de specificitatea zonei, aflati care sunt cele mai bune crame. CALITATE-PRET se aplica in continuare si in marele comert.
  3. nu se recomanda, in general, sa cumparati vinuri dulci/demidulci, cu exceptia: Tokaj, Sauternes, Barsac, Eiswein, Pedro Ximenez.  Asta ar fi o recomandare din partea mai multor prieteni, din cauza suflitilor in exces. Acuma, ce sa zic, sunt si vinuri bune de acest gen, dar altcandva va povestesc.
  4. Multi v-ar sfatui sa evitati si (din cauza unor probleme de sanatate pe care vi le-ar putea crea): Sange de Taur, STF ( Sange de Taur Forte), Puterea Ursului, Mierea Ursului, La Butuc, Vin de Hruba, Eticheta Neagra, oricare alt vin imbuteliat la PET. Adica, serios fratilor, de ce credeti ca exista dop? pentru ca pastreaza mult mai bine prospetimea vinului.
  5. sa fie cel mult de 750 ml, restu e cantitate care sa dea bine…aici fara exceptii
  6. Regula: nu prea recomand ce e sub 10 lei sticla.
  7. Regula: ati vazut probabil multe denumiri de genu: “traditional romanesc”, “vin romanesc traditional” etc, genu asta sunt doar de marketing, iarasi evitati-le, exista si aici cateva exceptii…dar mai bine alta data

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.