Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Daca nu ai ce face intr-o zi de vineri si i-ai promis iubitei ca o duci undeva, intr-un loc frumos si te tot bate la cap sa o faci, pai atunci are topwines.ro o idee: de ce sa nu o duci la castelul de cioco? Nu, glumesc, nu e chiar ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Vinalcool Argeș, producătorul de oțet, vinuri și alcool sanitar care apartine antreprenorului roman Marian Drăgușin, a anuntat ca a incheiat perioada de 7 ani, in care fusese in insolventa si ca-si va relua activitatea, in mod normal, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București. Conform acestui ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Daca nu ai ce face intr-o zi de vineri si i-ai promis iubitei ca o duci undeva, intr-un loc frumos si te tot bate la cap sa o faci, pai atunci are topwines.ro o idee: de ce sa nu o duci la castelul de cioco? Nu, glumesc, nu e chiar ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

De ce să citim eticheta vinului?

De ce trebuie sa ne uitam pe eticheta? Pentru ca:

 

De obicei sticla de vin are doua etichete: pe fata si pe spatele sticlei, respectiv (asa se numesc) eticheta si contraeticheta. Numele si diferite calitati vizuale ale vinului sunt menite sa placa consumatorului, pe cand, cea de-a doua, prezinta informatii mult mai multe.

Iata, mai exact, la ce ne referim:

  • Marca si numele producatorului
  • de unde vine, respectiv regiunea in care a fost crescut soiul
  • procentul de alcool
  • cantitatea
  • societatea care-l fabrica/importa
  • Numarul lotului
  • sulfitii

Cum ne dam seama de calitatea vinului

  1. Vin de masa – nu este de cea mai buna calitate, de asta si se numeste vin de masa, cu o cantitate de alcool in general mica, 8,5 -9,5 %
  2. Vin de calitate mai buna (scrie pe eticheta VS, IG sau VSIG) cu indicatie de provenienta geografica – cu o cantitate de alcool in general de 9,5% vol si cu regiunea in care a fost imbuteliat vinul si soiului
  3. Vin cu denumire de origine controlata (pe eticheta exista mentiune DOC) are una dintre cele mai mari calitati, cu 11% vol si strugurii culesi pentru vin au cel puitin 190 grame la litru in zaharurile lui
  4. Vin cu denumire de origine controlata pe mai multe trepte de calitati (DOCC) tot printre cele mai inalte calitati, cu 11,5%. Alaturi de el, pot fi si:
  • cules la maturitate deplina – DOCC – CMD – cel putin 196 gr/l in zahar
  • cules tarziu – DOCC – CT – cel putin 220 gr/l in zahar
  • cules la innobilarea boabelor – DOCC – CIB – cel putin 240 gr/l si se numeste astfel pentru ca strugurii au prins un mucegai nobil

 

NU AM TERMINAT AICI ARTICOLUL! Mai vorbim si urmatorul…fiti pe faza, maine!

 

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.