Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Am mai prezentat si in alte randuri metode prin care puteti verifica daca un vin este bun sau nu, respectiv daca este de calitate, ori nu este. Iata, deci, ca topwines.ro revine cu alte idei, mai usoare si mai eficiente in detectarea "falselor" printre vinuri. Desigur ca toti vrem sa ...
Citește mai mult
Prolectus
Vinalcool Argeș, producătorul de oțet, vinuri și alcool sanitar care apartine antreprenorului roman Marian Drăgușin, a anuntat ca a incheiat perioada de 7 ani, in care fusese in insolventa si ca-si va relua activitatea, in mod normal, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București. Conform acestui ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior va organiza un eveniment aflat la cea de-a cincea editie: “Italian Wine & Food Day” care va avea loc la Hotel Marshal Garden din București (Sala Panoramic) pe data de miercuri 23 mai 2018, începând cu orele 10.00. De ce punem asta pe topwines.ro? Pentru ca e degustare ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Decantarea vinului

Haideti sa vorbim azi despre procedura de decantare a vinului. 

  • In primul rand, de ce se decanteaza vinul?

Vinul, din moment ce este o bautura “flexibila” (in sensul ca poate suferi mereu transformari), cere uneori contactul cu aerul si de putin timp pentru a se limpezi, ca degustatorul sa-i simta bauturii toate aromele ei.

Un alt motiv este si filtrarea sedimentelor naturale (cele de pe fund sunt sedimentele), de fapt ce ramane de la struguri. Nu va temeti, ele nu iti fac nimic rau, ele ii dau de fapt aroma vinului respectiv, adica strugurii. Astfel, prin decantare acele sedimente nu mai vin in paharul degustatorului.

ATENTIE: cu toate acestea, daca vinul ia contanct pentru perioade foarte lungi de timp cu aerul (oxigenul), de pilda defectul de dop, acest lucru poate duce la aerarea vinului, ceea ce il distruge in componenta ei (adica ii este afectata aroma).

  • Bine, dar cu ce o facem?

Pai cu decantorul, desigur! De asta se si numeste astfel, ca de acolo vine. Va aratam in dreapta o imagine cu recipientul din sitcla, observati cat de larga e baza, tocmai pentru a putea fi destul loc pentru sedimente si ca acestea sa ramana pe fundul decantorului, nu in pahar. Intelegeti? 🙂

Daca insa nu suntem degustatori, ci producatorii vinului, atunci metodele difera, de pilda ei o fac cu bentonita (desi metodologia este destul de larga)

Maine continuam cu urmatoarea parte din articol, asa ca fiti aproape de noi pentru a va spune si ce vinuri se decanteaza, ca nu orice vin se decanteaza!

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.