Alira.ro | Datini de vinSalonul International de Vinuri, Timisoara 31 martie – 2 aprilie 2017
Proiectului de cercetare HNV Link – Agricultură cu Înaltă Valoare Naturală: Învățare, Inovare și Cunoaștere a terminat raportul de cercetare "Agricultura cu Înaltă Valoare Naturală (HNV) sub presiunea pieței comune în Dealurile Clujului Est. Viitorul său încotro?". Acest lucru ne ajuta sa intelegem mai multe despre Dealurile Clujului Est si posibilitatea ...
Citește mai mult
Prolectus
Brandy ARARAT - istoria la picioarele tale In timpul Conferinței de la Yalta , Winston Churchill a fost atât de impresionat de brandy -ul armean OFERIT de Iosif Stalin , incat a cerut in  mai multe randuri, ca acesta să fie trimis la el în fiecare an. 400 de sticle de ARARAT au fost expediate către Churchill anual. În cursul unei întâlniri din 2013 ,la vila sa ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
travel story, malta
Când cunoști Malta, iubești Malta :) MALTA, CETATEA OSPITALIERĂ Malta nu este o insulă, ci o dragoste Când ajungi să cunoști Malta, asta înseamnă că ajungi să iubești Malta. Malta nu e o insulă, nu e o țară, ci o dragoste. Malta se cere nu vizitată, ci iubită. Am ajuns ...
Read More
MALTA TRAVEL
E inca frumos afara si vara pare sa se prelungeasca si in luna septembrie! Asa ca, de ce sa nu profitam de vremea frumoasa si sa vizitam o crama! O crama foarte frumoasa pe nume AVINCIS, Bauer si Stirbey! REVINO va organiza in ziua de sâmbătă, 7 octombrie, o excursie ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Decantarea vinului

Haideti sa vorbim azi despre procedura de decantare a vinului. 

  • In primul rand, de ce se decanteaza vinul?

Vinul, din moment ce este o bautura “flexibila” (in sensul ca poate suferi mereu transformari), cere uneori contactul cu aerul si de putin timp pentru a se limpezi, ca degustatorul sa-i simta bauturii toate aromele ei.

Un alt motiv este si filtrarea sedimentelor naturale (cele de pe fund sunt sedimentele), de fapt ce ramane de la struguri. Nu va temeti, ele nu iti fac nimic rau, ele ii dau de fapt aroma vinului respectiv, adica strugurii. Astfel, prin decantare acele sedimente nu mai vin in paharul degustatorului.

ATENTIE: cu toate acestea, daca vinul ia contanct pentru perioade foarte lungi de timp cu aerul (oxigenul), de pilda defectul de dop, acest lucru poate duce la aerarea vinului, ceea ce il distruge in componenta ei (adica ii este afectata aroma).

  • Bine, dar cu ce o facem?

Pai cu decantorul, desigur! De asta se si numeste astfel, ca de acolo vine. Va aratam in dreapta o imagine cu recipientul din sitcla, observati cat de larga e baza, tocmai pentru a putea fi destul loc pentru sedimente si ca acestea sa ramana pe fundul decantorului, nu in pahar. Intelegeti? 🙂

Daca insa nu suntem degustatori, ci producatorii vinului, atunci metodele difera, de pilda ei o fac cu bentonita (desi metodologia este destul de larga)

Maine continuam cu urmatoarea parte din articol, asa ca fiti aproape de noi pentru a va spune si ce vinuri se decanteaza, ca nu orice vin se decanteaza!

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2017 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.