Alira.ro | Datini de vinIubesc Vinul Romanesc
Anul acesta, Purcari, una dintre cele mai importante crame din Romania, au decis sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti in primul trimestru din acest an, urmand ca aproape jumatate din firma sa fie comercializata de invetitori. La acest anunt, actionarii de la IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Horizon Capital si Victor ...
Citește mai mult
Prolectus
Moartea unui BRAND DE ȚARĂ: REGELE MIHAI AL ROMÂNIEI   Nu avem prea  multe la capitolul BRAND DE ȚARĂ. Și chiar dacă am avea...Dacă lucruri mici precum ar fi magiunul de Topoloveni, brânza de Ibănești și cârnații de Pleșcoi fac parte din brandul de țară, cum nu ar face parte ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
Daca aveti chef sa descoperiti unele dintre cele mai bune vinuri din lume, atunci topwines va recomanda un sejur de 4 nopti la Bolognia si Toscana, cu cazare la hoteluri de 4 stele, totul pentru doar 179 euro/persoana/sejur. Perioada de vacanta este 22 - 26 aprilie. Taxa de aeroport este inclusa. E ...
Read More
MALTA TRAVEL
Stiti, la inceputul acestui articol ma gandaem: sa fac, sa nu fac o introducere? Pana la urma am zis ca ar merita sa fac una. Why not? Pai, in primul rand, trebuie sa stiti ca targurile de vin sunt pentru TOTI, pentru TOATA LUMEA. NU trebuie sa fii profesionist ca ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Decantarea vinului

Haideti sa vorbim azi despre procedura de decantare a vinului. 

  • In primul rand, de ce se decanteaza vinul?

Vinul, din moment ce este o bautura “flexibila” (in sensul ca poate suferi mereu transformari), cere uneori contactul cu aerul si de putin timp pentru a se limpezi, ca degustatorul sa-i simta bauturii toate aromele ei.

Un alt motiv este si filtrarea sedimentelor naturale (cele de pe fund sunt sedimentele), de fapt ce ramane de la struguri. Nu va temeti, ele nu iti fac nimic rau, ele ii dau de fapt aroma vinului respectiv, adica strugurii. Astfel, prin decantare acele sedimente nu mai vin in paharul degustatorului.

ATENTIE: cu toate acestea, daca vinul ia contanct pentru perioade foarte lungi de timp cu aerul (oxigenul), de pilda defectul de dop, acest lucru poate duce la aerarea vinului, ceea ce il distruge in componenta ei (adica ii este afectata aroma).

  • Bine, dar cu ce o facem?

Pai cu decantorul, desigur! De asta se si numeste astfel, ca de acolo vine. Va aratam in dreapta o imagine cu recipientul din sitcla, observati cat de larga e baza, tocmai pentru a putea fi destul loc pentru sedimente si ca acestea sa ramana pe fundul decantorului, nu in pahar. Intelegeti? 🙂

Daca insa nu suntem degustatori, ci producatorii vinului, atunci metodele difera, de pilda ei o fac cu bentonita (desi metodologia este destul de larga)

Maine continuam cu urmatoarea parte din articol, asa ca fiti aproape de noi pentru a va spune si ce vinuri se decanteaza, ca nu orice vin se decanteaza!

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.