Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc
A DOUA PARTE A ARTICOLULUI DE AICI Ar trebui, poate, să mai adăugăm, și la HOBBY-uri, lecturile (un viciu solitar mai rar, care nu scapă nepedepsit!:), variate, de la SF (fan, pare-se, NEMIRA!) la THRILLER și HORROR – și SPORTUL, cu mare accent/înclinație spre TENISUL DE CÂMP. Consumul oficial de ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
GUVERNUL PARALEL ÎN STATUL PERPENDICULAR 🙂 Un candidat neobișnuit: vine din industria de consum Recent, cu doar câțiva ani în urmă, una dintre cele mai importante publicații economice din România găsea de cuviință să facă un GUVERN PARALEL. Ca o instituție posibilă/potențială, alternativă la guvernare. Am deschis ziarul la PAGINILE REGALE ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
malta, destinatie pentru indragostiti
Malta, ca destinație turistică, poate fi citită în multe feluri. Unii pot vedea în ea o destinație pentru familiile cu mulți copii, alții o pot aprecia ca un loc pentru oamenii singuri. Ea se pretează perfect la toate acestea. Poate fi ca un tricou simplu, care se lasă purtat la ...
Read More
MALTA TRAVEL
Cea de-a treia ediție a festivalului "Vin la munte" a venit! Este o ocazie foarte mare, acum, la Brasov, caci anul acesta este anul Centenarului. Targul de vinuri va avea loc in intervalul 20 – 21 octombrie 2018 la Hotel Kronwell Brașov. În cele 2 zile cat va dura expozitie ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti expodrink.ro

Decantarea vinului

Haideti sa vorbim azi despre procedura de decantare a vinului. 

  • In primul rand, de ce se decanteaza vinul?

Vinul, din moment ce este o bautura “flexibila” (in sensul ca poate suferi mereu transformari), cere uneori contactul cu aerul si de putin timp pentru a se limpezi, ca degustatorul sa-i simta bauturii toate aromele ei.

Un alt motiv este si filtrarea sedimentelor naturale (cele de pe fund sunt sedimentele), de fapt ce ramane de la struguri. Nu va temeti, ele nu iti fac nimic rau, ele ii dau de fapt aroma vinului respectiv, adica strugurii. Astfel, prin decantare acele sedimente nu mai vin in paharul degustatorului.

ATENTIE: cu toate acestea, daca vinul ia contanct pentru perioade foarte lungi de timp cu aerul (oxigenul), de pilda defectul de dop, acest lucru poate duce la aerarea vinului, ceea ce il distruge in componenta ei (adica ii este afectata aroma).

  • Bine, dar cu ce o facem?

Pai cu decantorul, desigur! De asta se si numeste astfel, ca de acolo vine. Va aratam in dreapta o imagine cu recipientul din sitcla, observati cat de larga e baza, tocmai pentru a putea fi destul loc pentru sedimente si ca acestea sa ramana pe fundul decantorului, nu in pahar. Intelegeti? 🙂

Daca insa nu suntem degustatori, ci producatorii vinului, atunci metodele difera, de pilda ei o fac cu bentonita (desi metodologia este destul de larga)

Maine continuam cu urmatoarea parte din articol, asa ca fiti aproape de noi pentru a va spune si ce vinuri se decanteaza, ca nu orice vin se decanteaza!

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.