Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Pentru ca branzeturile frantuzesti merg mana in mana cu vinul, ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi in privinta acestora. Da, stim ca unii dintre voi, poate, nu le suportati mirosul, dar sunt, credeti-ma, super delicioase. Si pe mine ma dezgusta la inceput crusta aia de la suprafata de culoarea ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
ALEXANDRION CENTENAR SEAMĂNĂ CU SKENDERBEU?   Seamănă noul produs al grupului ALEXANDRION, dedicat CENTENARULUI ROMÂNIEI, cu – de altfel - celebra etichetă NEAGRĂ  a produsului SKENDERBEU, care făcea furori, în EPOCA DE AUR, pe la noi? Știut este, sub comunism, au existat câteva băuturi care au făcut vogă în lumea ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Dupa ce RO-Wine / The International Wine Festival of Romania, alaturi de Laboratoarele Giotto Consulting, anuntasera ca urmeaza sa organizeze un concurs, prin care castigatorul va avea o bursa de studiu de 10 mii de euro. In sfarsit, castigatorul a fost anuntat, iar acesta este arădeanul Alexandru Szikler, inginer viticol ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucurestiexpodrink.ro

DRUMUL MAGIUNULUI

MAGIUNUL DE TOPOLOVENI a împlinit 100 de ani. L-am aniversat împreună cu doamnele Bibiana şi Diana Stanciulov- un tandem care s-a preocupat de arhitectura brandului de la SONIMPEX, dar şi cu Elena Hîrţan (care a fost “însoţitoarea noastră de bord”) chiar acasă la Topoloveni, o sută de kilometri aproximativ depărtare de borna zero din centrul Capitalei. Cum a fost? Păi a fost foarte entuziast în spirit. Evenimentul a fost festiv – şi, în esenţă, a semănat cu o sărbătoare câmpenească.


Din 5 kilograme de fructe/prune se poate obţine doar un singur kilogram de magiun. Da, dar el poate fi consumat şi de diabetici. Şi îţi poate face poftă doar şi vizitarea liniei tehnologice, care este foarte curată. Sigur că, teoretic, noi ştim/ştiam toate astea, dar una e să le ştii, altceva să le vezi la faţa locului. Este deosebirea între ochii minţii şi ochii fizici, cei prin care priveşti lumea. Să pipăi şi să urli:esteJ. Acum, avem o altă părere despre SONIMPEX şi Topoloveni. Aşa că am mâncat prune de la maşina/baia care le spală, e vorba despre bazinul de unde prunele pleacă, prin banda transportoare, spre celelalte puncte esenţiale ale procesului tehnologic.

DRUMUL MAGIUNULUI, CA ŞI CEL AL VINULUI

DRUMUL MAGIUNULUI seamănă, puţin, cu DRUMUL VINULUI.

Aşa se şi explică panoul de afişat alăturat destinaţiei TOPOLOVENI, la ieşirea de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la kilometru 98, care face reclamă explicită pentru DRUMUL MAGIUNULUI.

Elveţia, Rusia, Franţa, Norvegia, Italia, Coreea de Sud, iată numai câteva dintre ţările unde magiunul de Topoloveni a ajuns cu succes. De altfel, la sărbătoarea magiunului, alături de oficialităţile locale, precum şi cele din Bucureşti, au participat şi câţiva invitaţi din Norvegia, veniţi la faţa locului să vadă dealurile din subcurbura carpatică.

Printre sarmale şi-a făcut loc pastrami (căci, sigur, ne era foame), alături de pastrami s-a ivit şi porumbul de fiert (moale, ca în/de lapte) şi, bineînţeles, pe lângă toate acestea, ţuica gălbuie, rafinată, pusă temeinic pe învechit.

N-am ratat nici gogoşile cu magiun(nu se putea, iarăşi foarte bune, variaţiuni pe temă), precum nici lipiile cu chimen (Înalt Prea Sfinţia Sa Chimen, atât de gustos…), care s-au alipit, supuse şi cu devoţiune, ţuicii galbene (pe care, uşor, o puteai confunda cu untdelemnul – şi era, cu siguranţă, bună de împărtăşanieJ).

Şi, apoi, când am (mai) aflat că fabrica de magiun poate zămisli 15 tone de magiun pur, curat ca zăpada albastră, ni s-a făcut şi mai poftă de o toamnă (cu căciulă) brumărie – şi cu magiun din belşug, aşa cum îi stă bine unei toamne cu acte în regulă…

 

Filed in: La raft, Producatori Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.