Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
ALEXANDRION CENTENAR SEAMĂNĂ CU SKENDERBEU?   Seamănă noul produs al grupului ALEXANDRION, dedicat CENTENARULUI ROMÂNIEI, cu – de altfel - celebra etichetă NEAGRĂ  a produsului SKENDERBEU, care făcea furori, în EPOCA DE AUR, pe la noi? Știut este, sub comunism, au existat câteva băuturi care au făcut vogă în lumea ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
ALEXANDRION CENTENAR SEAMĂNĂ CU SKENDERBEU?   Seamănă noul produs al grupului ALEXANDRION, dedicat CENTENARULUI ROMÂNIEI, cu – de altfel - celebra etichetă NEAGRĂ  a produsului SKENDERBEU, care făcea furori, în EPOCA DE AUR, pe la noi? Știut este, sub comunism, au existat câteva băuturi care au făcut vogă în lumea ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Am fost la un eveniment frumos de degustare de vinuri din Craiova. Am sa va povestesc pe scurt ce am degustat si mi-a atras mai mult atentia. In special, acestea au fost vinurile Pogany. Combinatia a fost, de altfel, superba alaturi de niste branzeturi de la Delaco, de toate felurile ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

EFICIENȚA CHIPSURILOR ÎN VINURI ROȘII

CHIPS, CHIPS, URA!

Competiția pentru învechirea/și înnobilarea vinurilor va deveni o adevărată bătălie

În numerele anterioare, am prezentat acțiunea chipsurilor ASUPRA DISTILATELOR, pentru că, firește,după cum știați – de altfel – și DISTILATELE se pot învechi, în ritm accelerat, cu ajutorul chipsurilor. Îndeosevi au fost vizate vinarsurile, dar chipurile acționează și asupra rachiurilor și țuicilor.

În numărul de față, am decis să ne oprim asupra relevanței pe care o au influențele utilizării chipsurilor asupra VINURILOR ROȘII în mod special.

Am vrut și să precizăm, chiar din capul locului, că viitorul învechirii și înnobilării vinurilor, în general, trece prin chipsuri și procesul de chipsare, deoarece aceste chipsuri, într-o relativ scurtă perioadă de viață, au reușit să cucerească niște cote destul de importante în bătălia (pe care putem s-o considerăm tradițională de acum) cu învechirea la butoaie (care, totuși, deține – încă locul de regină).

La solicitarea UNICOM WOODS privind posibilitatea utilizării fragmentelor din lemn de stejar (chips) pentru maturarea vinurilor rosii, Laboratorul de Oenologie al U.S.A.M.V. Iasi a efectuat o serie de experimentari, în urmă cu ceva timp, a caror rezultate preliminare sunt prezentate – de noi – pe scurt in cele ce urmeaza.

Ele au fost date publicității mai înainte,dar am optat să le prezentăm opiniei publice deoarece ele nu sunt (îndeajuns) cunoscute.

În plus, o dată cu trecerea timpului, nu și-au pierdut nimic din relevanță, ba mai mult, par de o (neștirbită) actualitate.

INTERPRETAREA UNOR DATE ANALITICE

Datele analitice obtinute in urma folosirii chips-urilor Unicom cu granulatie mica de tip Natural (Nt), Lejer (Lj), Medium (Md), Medium plus (Md+), Forte (Ft), Forte plus (Ft+), in doze de 3 g/litru, au fost comparate cu vinul martor folosit in experimentari.


Fig. 1. Cresterea procentuala a continutului in compusi fenolici la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).


Fig. 2. Cresterea procentuala a intensitatii colorante la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).


Fig. 3. Modificarea procentuala a nuantei culorii la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).

Concluzii:

Punerea in contact a vinurilor rosii tinere cu fragmente din lemn de stejar (chips-uri) in doza de 3 g/l a condus la o serie de modificari fizico-chimice care au accelerat procesul de maturare comparativ cu vinul martor.

Dupa 30 zile de maturare a vinurilor pe chips-uri s-a constatat o crestere a continutului in compusi fenolici totali, precum si a intensitatii colorante.

Diminuarea valorilor pentru nuanta (tenta) culorii fata de martor, confirma procesul de maturare accelerata a vinurilor care au fost mentinute pe chips-uri.

Utilizarea fragmentelor din lemn de stejar (chips-uri) la maturarea vinurilor este autorizata de Oficiul International al Viei si Vinului încă din anul 2001 (deci de șaisprezece ani) si este conforma cu Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002.

UNUL DINTRE PRINCIPALII CLIENȚI DE PE PIAȚA DE PROFIL

Unul dintre principalii clienți (cel puțin din România) ai butoaielor de stejar,,Vallach”- livrate de compania (binecunoscută, de acum) Unicom Holding este
– Alexandrion Group Romania.

El este, de altfel, și unul dintre liderii est – europeni de pe piața distilatelor.

Acesta a câștigat numeroase medalii de aur – și Trofeul Vinalies International, la una dintre editiile trecute ale concursului anual de degustare a vinurilor – organizat de Uniunea Oenologilor din Franta –  la Paris, cu sposorizarea OIV – Organizația Internațională a Vinurilor).

Unicom Holding produce butoaie din lemn de stejar romanesc la fabrica sa Unicom Wood Production din Rosiorii de Vede.

Calitatea brandy-ului ALEXANDRION porneste de la selectarea cu atentie a soiurilor devin,continua cu procesul de productie la cele mai inalte standarde tehnologice si se desavirseste prin maturarea/invechirea in butoaie din lemn de stejar.

De altfel, ALEXANDRION a anunțat, prin vocea autorizată a liderului său, domnul Nawaf, că a  perseverat în domeniu, lansând și primul whisky românesc/ cu statut de single malt, lucru care s-a petrecut – de altfel – la începutul acestei toamne.

NOTA BENE: O certificare a calității butoaielor Unicom Holding a fost întocmita și de Stațiunea Enologică a regiunii Castilla și Leon.

 

Echipa RABBIT MEDIA

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Producatori Tags: ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.