Alira.ro | Datini de vinIubesc Vinul Romanesc
Anul acesta, Purcari, una dintre cele mai importante crame din Romania, au decis sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti in primul trimestru din acest an, urmand ca aproape jumatate din firma sa fie comercializata de invetitori. La acest anunt, actionarii de la IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Horizon Capital si Victor ...
Citește mai mult
Prolectus
Moartea unui BRAND DE ȚARĂ: REGELE MIHAI AL ROMÂNIEI   Nu avem prea  multe la capitolul BRAND DE ȚARĂ. Și chiar dacă am avea...Dacă lucruri mici precum ar fi magiunul de Topoloveni, brânza de Ibănești și cârnații de Pleșcoi fac parte din brandul de țară, cum nu ar face parte ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
Daca aveti chef sa descoperiti unele dintre cele mai bune vinuri din lume, atunci topwines va recomanda un sejur de 4 nopti la Bolognia si Toscana, cu cazare la hoteluri de 4 stele, totul pentru doar 179 euro/persoana/sejur. Perioada de vacanta este 22 - 26 aprilie. Taxa de aeroport este inclusa. E ...
Read More
MALTA TRAVEL
Stiti, la inceputul acestui articol ma gandaem: sa fac, sa nu fac o introducere? Pana la urma am zis ca ar merita sa fac una. Why not? Pai, in primul rand, trebuie sa stiti ca targurile de vin sunt pentru TOTI, pentru TOATA LUMEA. NU trebuie sa fii profesionist ca ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Gastronomia Frantuzeasca

pansyIN FRANTA SE TRAIESTE CA IN SANUL…”CULINAR” AL LUI DUMNEZEUJ…!

Bucataria frantuzeasca este cunoscuta ca una dintre cele mai bune din lume si, de altfel, nu degeaba este o zicala cunocuta: ”a trai ca Dumnezeu in Franta”. Sau, mai bine zis, ”a manca precum Dumnezeu in Franţa”. 

Varietatea bucatariei frantuzesti provine de la bucataria clasica, combinata cu specialitatile diferitelor regiuni. Ea se remarca prin preparate desavarsite, cunoscute la nivel mondial.

  • COMPARATII ADMISE, CU BUCATARII DE REFERINTA: CHINEZEASCA, INDIANA

Preparatele din Franta au devenit atat de apreciate incat pot fi comparate cu cele din bucataria chinezeasca sau indiana. Elementul-cheie este/ ramane pasiunea si seriozitatea cu care arta gatitului este tratata in fiecare regiune a acestei tari. De asemenea, fiecare regiune are o metoda unica si de baza pentru preparatele culinare.

Spre exemplu, in partea de sud-est a Frantei, mai exact in Provence se folosesc des uleiul de masline, condimentele si rosiile. Sau putem la fel de bine sa mergem in nord-estul Frantei, unde se simt, din belsug, influente germane, adica, se consuma des multi carnati, slanina, bere si sauerkraut(varza murata). De altfel, exista si multe tipuri de bucatarie locala, un bun exemplu fiind cea din Vallee de la Loire (Valea Loirei), foarte cunoscuta datorita preparatelor deosebit de gustoase din peste, asa ca, atentie, favoritii mancarurilor de peste! Francezii au inventat una dintre cele mai renumite retete cu peste: bouillabaisse. Acest sos este preparat din supa groasa de peste, pestele taiat bucati, rosiile, ceapa, plus alte zarzavaturi si sofran. Ba mai mult, Vallee de la Loire este recunoscuta si datorita calitatii vinurilor albe.

Desi in ultima perioada de timp, aceste diferente regionale s-au mai estompat din cauza migratiei, dar ele sunt in continuare cautate.

Bucataria frantuzeasca se imparte in trei categorii (ceva) mai mici- si mai pitici/pitice:

1.  Cuisine bourgeoise(Bucataria asa-zis “burgheza”)

Cand vorbim despre bucataria burgheza, ne referim la felurile de mancare autohtone – care nu mai sunt un specific al regiunilor, ele “adaptandu-se”, mai degraba, preparatelor din clasele influente.

Daca ne gandim mai bine, aceste preparate sunt consumate la ocazii speciale, deoarece cele clasice sunt mult mai simple.

2.  Cuisine du terroir

Cand vorbim de Cuisine du terroir ne referim la preparatele regionale avand doar ingrediente locale. Se poate intampla ca multe specialitati de mancare sa nu apara ca fiind un preparat frantuzesc, iar acest lucru se intampla din cauza stilurilor regionale, care pot fi diferite fata de cele descries, indeobste, in restaurante.

3.  Cuisine nouvelle

tofu-basilSi ultima categorie din bucataria frantuzeasca, Cuisine nouvelle, a luat nastere undeva  prin anii ’70, devenind o reactie la bucataria traditionala.

Se (re)cunoaste printr-o perioada scurta de timp, in ceea ce priveste gatitul propriu-zis (prepararea/pregatirea mesei) – si se folosesc sosuri usoare si portii mai mici, insa “puse” intr-o maniera mult mai rafinata si foarte atragatoare.

In plus, acest tip de bucatarie a avut un impact mare si…  pozitiv asupra stilurilor de gatit din intreaga lume.

  • IT’S DRINK TIME…MAI COMMENT ON DIT EN FRANCAIS?

In ceea ce priveste bauturile, francezii sunt de parere ca este nevoie de o bautura care sa se potriveasca bine fiecarui fel de mancare – si se stie foarte bine ca ei consuma foarte rar vin fara mancare.

In orase precum Bordeaux, Burgundia, Touraine si Provence, vinul are o calitate mai buna, el se gaseste si sub forma de ingredient pentru anumite preparate, dar se poate bea, asa, pur… si simplu.

Una dintre putinele regiuni cunoscute  in care nu se foloseste vinul in preparate este Normandia. Populatia a reusit, acolo, sa isi faca (re) cunoscute preparatele doar cu ajutorul untului, smantanei, branzei si bogatiilor marine.

Si asta ar cam fi tot (pentru un prim episod), sper ca v-am mai lamurit putin (pe voi si, in special, pe mine…cel mai mult!:) in ceea ce priveste aceasta tema uriasa care este “Bucataria Frantuzeasca”…

Filed in: Agricultura, Top, Turism Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.