Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Pentru ca branzeturile frantuzesti merg mana in mana cu vinul, ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi in privinta acestora. Da, stim ca unii dintre voi, poate, nu le suportati mirosul, dar sunt, credeti-ma, super delicioase. Si pe mine ma dezgusta la inceput crusta aia de la suprafata de culoarea ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
ALEXANDRION CENTENAR SEAMĂNĂ CU SKENDERBEU?   Seamănă noul produs al grupului ALEXANDRION, dedicat CENTENARULUI ROMÂNIEI, cu – de altfel - celebra etichetă NEAGRĂ  a produsului SKENDERBEU, care făcea furori, în EPOCA DE AUR, pe la noi? Știut este, sub comunism, au existat câteva băuturi care au făcut vogă în lumea ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Dupa ce RO-Wine / The International Wine Festival of Romania, alaturi de Laboratoarele Giotto Consulting, anuntasera ca urmeaza sa organizeze un concurs, prin care castigatorul va avea o bursa de studiu de 10 mii de euro. In sfarsit, castigatorul a fost anuntat, iar acesta este arădeanul Alexandru Szikler, inginer viticol ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucurestiexpodrink.ro

Gastronomia Frantuzeasca

pansyIN FRANTA SE TRAIESTE CA IN SANUL…”CULINAR” AL LUI DUMNEZEUJ…!

Bucataria frantuzeasca este cunoscuta ca una dintre cele mai bune din lume si, de altfel, nu degeaba este o zicala cunocuta: ”a trai ca Dumnezeu in Franta”. Sau, mai bine zis, ”a manca precum Dumnezeu in Franţa”. 

Varietatea bucatariei frantuzesti provine de la bucataria clasica, combinata cu specialitatile diferitelor regiuni. Ea se remarca prin preparate desavarsite, cunoscute la nivel mondial.

  • COMPARATII ADMISE, CU BUCATARII DE REFERINTA: CHINEZEASCA, INDIANA

Preparatele din Franta au devenit atat de apreciate incat pot fi comparate cu cele din bucataria chinezeasca sau indiana. Elementul-cheie este/ ramane pasiunea si seriozitatea cu care arta gatitului este tratata in fiecare regiune a acestei tari. De asemenea, fiecare regiune are o metoda unica si de baza pentru preparatele culinare.

Spre exemplu, in partea de sud-est a Frantei, mai exact in Provence se folosesc des uleiul de masline, condimentele si rosiile. Sau putem la fel de bine sa mergem in nord-estul Frantei, unde se simt, din belsug, influente germane, adica, se consuma des multi carnati, slanina, bere si sauerkraut(varza murata). De altfel, exista si multe tipuri de bucatarie locala, un bun exemplu fiind cea din Vallee de la Loire (Valea Loirei), foarte cunoscuta datorita preparatelor deosebit de gustoase din peste, asa ca, atentie, favoritii mancarurilor de peste! Francezii au inventat una dintre cele mai renumite retete cu peste: bouillabaisse. Acest sos este preparat din supa groasa de peste, pestele taiat bucati, rosiile, ceapa, plus alte zarzavaturi si sofran. Ba mai mult, Vallee de la Loire este recunoscuta si datorita calitatii vinurilor albe.

Desi in ultima perioada de timp, aceste diferente regionale s-au mai estompat din cauza migratiei, dar ele sunt in continuare cautate.

Bucataria frantuzeasca se imparte in trei categorii (ceva) mai mici- si mai pitici/pitice:

1.  Cuisine bourgeoise(Bucataria asa-zis “burgheza”)

Cand vorbim despre bucataria burgheza, ne referim la felurile de mancare autohtone – care nu mai sunt un specific al regiunilor, ele “adaptandu-se”, mai degraba, preparatelor din clasele influente.

Daca ne gandim mai bine, aceste preparate sunt consumate la ocazii speciale, deoarece cele clasice sunt mult mai simple.

2.  Cuisine du terroir

Cand vorbim de Cuisine du terroir ne referim la preparatele regionale avand doar ingrediente locale. Se poate intampla ca multe specialitati de mancare sa nu apara ca fiind un preparat frantuzesc, iar acest lucru se intampla din cauza stilurilor regionale, care pot fi diferite fata de cele descries, indeobste, in restaurante.

3.  Cuisine nouvelle

tofu-basilSi ultima categorie din bucataria frantuzeasca, Cuisine nouvelle, a luat nastere undeva  prin anii ’70, devenind o reactie la bucataria traditionala.

Se (re)cunoaste printr-o perioada scurta de timp, in ceea ce priveste gatitul propriu-zis (prepararea/pregatirea mesei) – si se folosesc sosuri usoare si portii mai mici, insa “puse” intr-o maniera mult mai rafinata si foarte atragatoare.

In plus, acest tip de bucatarie a avut un impact mare si…  pozitiv asupra stilurilor de gatit din intreaga lume.

  • IT’S DRINK TIME…MAI COMMENT ON DIT EN FRANCAIS?

In ceea ce priveste bauturile, francezii sunt de parere ca este nevoie de o bautura care sa se potriveasca bine fiecarui fel de mancare – si se stie foarte bine ca ei consuma foarte rar vin fara mancare.

In orase precum Bordeaux, Burgundia, Touraine si Provence, vinul are o calitate mai buna, el se gaseste si sub forma de ingredient pentru anumite preparate, dar se poate bea, asa, pur… si simplu.

Una dintre putinele regiuni cunoscute  in care nu se foloseste vinul in preparate este Normandia. Populatia a reusit, acolo, sa isi faca (re) cunoscute preparatele doar cu ajutorul untului, smantanei, branzei si bogatiilor marine.

Si asta ar cam fi tot (pentru un prim episod), sper ca v-am mai lamurit putin (pe voi si, in special, pe mine…cel mai mult!:) in ceea ce priveste aceasta tema uriasa care este “Bucataria Frantuzeasca”…

Filed in: Agricultura, Top, Turism Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.