Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Azi vorbim despre cunoscutul brand Ballantine's. Asa, mai intai, inainte de a incepe sa vorbesc despre whisky-urile lor absolut superbe, trebuie sa va spun putin istorie. In primul rand, ca este o gamă de whisky scoțian realizat de grupul francez Pernod Ricard în Dumbarton, Scoția. Ati observat, in acelasi timp, ca am scris "whisky" ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Vinalcool Argeș, producătorul de oțet, vinuri și alcool sanitar care apartine antreprenorului roman Marian Drăgușin, a anuntat ca a incheiat perioada de 7 ani, in care fusese in insolventa si ca-si va relua activitatea, in mod normal, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București. Conform acestui ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Am fost la un eveniment frumos de degustare de vinuri din Craiova. Am sa va povestesc pe scurt ce am degustat si mi-a atras mai mult atentia. In special, acestea au fost vinurile Pogany. Combinatia a fost, de altfel, superba alaturi de niste branzeturi de la Delaco, de toate felurile ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Organizarea cercetarii vitivinicole in Franta

vin

Organizarea cercetarii vitivinicole in Franta

 

 

Franta este leaganul viticulturii mondiale moderne. Aceasta tara, dispune de un sortiment de soiuri foarte variat, cateva dintre acestea sunt foarte valoroase, cosmopolite (Chardonnay, Sauvignon blanc si Pinot gris pentru vinuri albe, Cabernet Sauvignon, Pinot noir si Merlot pentru vinuri rosii). In aceasta tara au fost produse pentru prima data doua bauturi devenite celebre, sampania si coniacul, care, sub diferite denumiri, se produc acum in majoritatea tarilor viticole ale lumii.

Pornind de la inegalabilul Pasteur, oamenii de stiinta francezi, sunt cei care au pus bazele oenologiei si au imbogatit-o continuu cu noi cunostinte.

In prezent Franta detine locul 2 in lume, dupa Spania in privinta suprafetei viticole (800 de mii hectare) si primul loc la productia de vinuri (50-60 milioane hl anual).

 

In domeniul vitivinicol, functioneaza doua institute mari care coordoneaza activitatea de cercetare la nivel national (Institutul National de Cercetari Agronomice -INRA si Institutul Francez al Viei si Vinului-IFV), precum si alte unitati (structuri) de cercetare-dezvoltare.

 

  1. INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARI AGRONOMICE (INRA)

Aria de activitate a INRA in domeniul vitivinicol cuprinde: biologia vitei de vie, vinificatie, perceptia vinului de catre consumator si organizarea filierei vitivinicole.

In cadrul INRA, pe probleme de viticultura si vinificatie lucreaza 100 de cercetători, 180 de tehnicieni si 30 de specialisti in domeniile socio-economice, în trei locatii principale:

  • Bordeaux , în colaborare cu universitătile din Bordeaux 1 si 2 si ENITAB (Scoala Natională de Ingineri Agricoli din Bordeaux).;
  • Colmar, în colaborare cu Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg;
  • Montpellier, în colaborare cu Montpellier Sup Agro cu si Universitatea Montpellier1.

INRA dispune de o retea de unitati experimentale, formata din:

Unitatea experimentală din Pech Rouge-Gruissan, în apropiere de Narbonne (campuri experimentale pentru cercetari in conditii de stres hidric si hale tehnologice pentru cercetari in domeniul enologiei);

Conservatorul de resurse genetice viticole din domeniul experimental Vasal (Hérault) care cuprinde colectii ampelografice cu soiuri vinifera si portaltoi (7000 de forme (specii, soiuri));

Unitătile experimentale Angers, Bordeaux, Colmar si Montpellier pentru cercetari de câmp privind comportarea soiurilor privind rezistenta la boli si pentru testarea diferitelor solutii tehnologice;

Bazinul hidrografic Roujan (Hérault) si Observatorul mediteranean al mediului rural si apei constituie observatoare de cercetare in domeniul mediului.

 

  1. INSTITUTUL FRANCEZ AL VIEI SI VINULUI (IFV)

Este un institut tehnic, care a fost creat in anul 2007 prin fuzionarea intre Institutul Tehnic al Viei si Vinului si Institutul National Tehnic pentru Ameliorarea in Viticultură (ENTAV).

Misiunea sa este de a coordona cercetarile in domeniul vitivinicol la nivel national (creare de soiuri, selectie clonala, viticultură, vinificatie si punerea in piata a produselor).

Sediul central se află în localitatea Gard, domeniul Espiguette. Institutul dispune de campuri experimentale, un conservator national de soiuri si clone si plantatii de pre-multiplicare.

IFV are, de asemenea, unitati experimentale în toate bazinele viticole:

  • Alsace
  • Bordeaux-Aquitaine
  • Bourgogne, Beaujolais, Jura, Savoie
  • Champagne (Polul National de Dezvoltare Durabila)
  • Sud-Ouest
  • Rhône-Méditerranée
  • Val de Loire
  • Unité Charentes-Cognac

Institutul are 140 de angajați, cu un buget anual de aproape 11 milioane €.

 

 

  1. ALTE UNITATI (STRUCTURI) DE CERCETARE-DEZVOLTARE

In afara celor doua mari institute, in Franta functioneaza si alte structuri implicate în activitatea de cercetare-dezvoltare vitivinicola.

Activitate de cercetare se desfasoara in urmatoarele unitati :

  • Institutul SuperioralViei si VinuluiBordeaux
  • FacultateadeOenologiedinBordeaux din cadrul UniversitatiiBordeaux2
  • UniversitateaReims
  • UniversitateaAlbi
  • UniversitateaBordeaux4
  • UniversitateaToulouse
  • UniversitateaPoitiers
  • UniversitateaNantes
  • InstitutulUniversitara Viei si VinuluiJulesGuyot din cadrul UniversitatiiDijon
  • CEMAGREF

Activitate de experimentare si dezvoltare se desfasoara in urmatoarele unitati :

 

Bibliografie

LA VIGNE, LE VIN : ATOUT POUR LA France, 2008 -Rapport présenté par M. Jean-Paul Bastian

Site: http://www.vignevin-sudouest.com/ (IFV)

http://www.oiv.int/oiv/cms/index (statistica OIV).

 

 

 

Director general

Dr.ing. Marian ION

 

 

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.