Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Un vin cu o vechime extraordinara, toata lumea il cunoaste drept Pinot Gris. Iata ca, italienii s-au cam plictisit de numele asta si, recent, au decis sa-l schimbe in Pinot Grigio. Da, e acelasi lucru. Cumva v-am dat mindblowing? Probabil. A devenit celebru ca Beyonce, peste noapte, dupa ce acestia ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Vinalcool Argeș, producătorul de oțet, vinuri și alcool sanitar care apartine antreprenorului roman Marian Drăgușin, a anuntat ca a incheiat perioada de 7 ani, in care fusese in insolventa si ca-si va relua activitatea, in mod normal, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București. Conform acestui ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Am fost la un eveniment frumos de degustare de vinuri din Craiova. Am sa va povestesc pe scurt ce am degustat si mi-a atras mai mult atentia. In special, acestea au fost vinurile Pogany. Combinatia a fost, de altfel, superba alaturi de niste branzeturi de la Delaco, de toate felurile ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

OSTROVIT

OSTROVIT

UN SPECTACOL AL ANOTIMPULUI:

VREMEA CULESULUI LA OSTROV

La Ostrov, vremea culesului este un spectacol. Tăcut. Și nu unul cu public, în afara protagoniștilor, adică a culegătorilor; și a mașinilor care călăresc câte un rând dinspre ambele părți, dacă admitem că și mașinile pot fi un fel de spectatori. Un spectacol al anotimpului, care se derulează în fiecare an, dar altfel, o reprezentație de sezon, cu același ritual (milenar), care pune în scenă tradiția, ca o piesă de teatru care nu poate fi, în esență, schimbată.

O mie de hectare de viță de vie destinate vinului își așteaptă la Ostrov culesul. Unele deja au intrat sub mâinile culegătorilor, altele sub zarva și sârgul mașinilor, dar mai sunt și dintre cele care n-au apucat să-și dea rodul și să-și vadă amanul.

  • NUMAI VREO DOUĂ SUTE DE HECTARE SUNT CU STRUGURI DE MASĂ

Și asta pentru că forța de muncă nu putem spune că abundă. Nici aici – la fel cum e o problemă, cel puțin în agricultură (și în viticultură, de asemeni) – și în restul țării.

Pentru strugurii de masă, sunt doar două sute de hectare rezervate lădițelor care vor lua drumul consumului – și apoi ce toamnă, oare, este aceea fără boabe de struguri care să ți se topească în gură?

  • RHINUL ÎȘI TRIMISE RIESLINGUL ÎNCOACE, PE MALUL DUNĂRII

Un nou enolog va veghea la taina facerii vinului pe plaiurile ostrovite: are nume de pictor, Michelangelo, dar vine din ținuturile îndepărtate ale Australiei/Noii Zeelande.

Și un nou soi de struguri va intra la vinficație, ne gândim la Rieslingul de Rhin. Căci, altfel, Rieslingul exista el și la Domeniile Ostrov, dar în cealaltă variantă arhicunoscută: ca Riesling Italian, am și băut – cu ceva timp mai în urmă, prin 2012-2013 – un Riesling admirabil, cu aceeași sursă de provenienți: tot din Domeniile Ostrov.

De altfel, trebuie spus că spre, sfârșitul lunii octombrie, are loc marea sărbătoare a recoltei, întotdeauna cu fast/și mare bogăție/chiar risipă de struguri și vin, cu toate că proprietarii (Oana Belu, în special) n-ar putea fi suspectată (nicicum) de lipsă de cumpătareJ!

Acum, sărbătoarea a fost transformată de-a dreptul într-un festival al vinului – ghiurghiuliu, direct de la sursă.

  • DEGUȘTI AICI, APOI DORMI LA UNA DIN PENSIUNI

Ar mai fi de adăugat că Oana Belu și Ostrovit mai sprijină și unele manifestări conexe, cum ar fi Clubul ORFEU, al Tânărului Muzician, precum și alte activități.

În plus față de vremea recoltei, pensiunile NAIADA și CURTEA DINTRE VII își așteaptă, nerăbdătoare, în camerele lor, musafirii, care, de data asta, unică în an, au posibilitatea de a degusta, alături de vin (și de vinurile din anii trecuți, începând cu 2010, aflate în pivnițe), și mustul. Și strugurii, încă proaspeți, din vie.

Și peștii, cărășeii, sclipind în apele Dunării.

 

  • DE DATA ASTA, DOUĂ RECOMANDĂRI (SPECIALE):

GAMA: DOMENIILE COROANEI

  1. RIESLING
    De data asta, Riesling Italian, nu din cel care va veni, de Rhin, dar ispititor și el, vin de cursă lungă, ușor/sclipitor, capabil să te păcălească (nițel) cu volutele sale aparent inofensive.

RIESLING ITALIAN SEC
AN 2012

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlata. Cules la maturitate deplina

Un vin cu personalitate, cu un buchet intens si complex, cu un final dominant.

12% vol.
e750m

 

GAMA:  CETATEA DUROSTORUM

  1. CABERNET SAUVIGNON
    Un vin cu adevărat bărbătesc, cu nume greu/de incantație, amintind de cetățile și fortificațiile antice. Capabil să satisfacă și bărbații și femeile. Temperat, totuși, ca alcool (doar 12,5%) și, la coloare, tincturat, cum îi șade bine unui CABERNET SAUVIGNON: ușor violaceu.

CABERNET SAUVIGNON
SEC
AN 2009

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlata. Cules târziu.

Cetatea Durostorum a fost una dintre cele mai importante asezari ale lumii romane, sediul al Legiunii a XI Claudia. Vinul… ne aduce aminte de celebrele banchete si serbari dedicate lui Dyonisos din vremea imparatilor Caracalla si Marc Aurelius, care au ridicat acesta cetate la rangul de Municipium.

12,5% vol.
e750ml

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Producatori, Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.