Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Domeniul vitivinicol de la noi din tara ar avea sansa de a primi mai multe fonduri europene care se ridica la aproape 240 de milioane de euro, in perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei, dupa cum se arata intr-un nou HG ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Grupul britanic Diageo, numarul unu pe fabricarea bauturilor alcoolice distilate, a incheiat un contract de preluare a companiei Mey Icki din Turcia, cel mai important producător de Raki, fiind băutura tradiţională a tarii din Asia Mica, pentru 3,3 miliarde de lire turceşti (2,1 miliarde dolari). E cea mai importanta tranzactie ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
malta, destinatie pentru indragostiti
Malta, ca destinație turistică, poate fi citită în multe feluri. Unii pot vedea în ea o destinație pentru familiile cu mulți copii, alții o pot aprecia ca un loc pentru oamenii singuri. Ea se pretează perfect la toate acestea. Poate fi ca un tricou simplu, care se lasă purtat la ...
Read More
MALTA TRAVEL
Peste doar câțiva ani ‚inteligenţa artificială’ va fi un subiect lipsit de senzațional, căci binomul om-mașină va fi cea mai lucrativă formă de colaborare, întâlnită la tot pasul. Astăzi, un exemplu de succes pe piața românească este compania UiPath care a dezvoltat alături de Google o soluție bazată pe inteligență ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucurestiexpodrink.ro

România este și va fi o națiune a vinului

Vinul nu poate să dispară, să obosească sau să fie forfecat de internet și criză, precum – bunăoară presa. Revoluția digitală, pe cale să se întâmple, nu poate decât să ajute vinul românesc. România va fi, prin excelență, o națiune a vinului. Pe măsură ce ne vom îndepărta de patima alcoolismului, ne vom apropia de civilizația vinului. Și a berii. Și a băuturilor care celebrează gustul (fie că ele sunt coniac, whisky etc), licorilor de bună calitate. ACESTA ESTE CEL DE-AL DOILEA ARTICOL, vezi SI PRIMUL ARTICOL, care se leaga de acesta si, prin urmare, va recomandam sa aruncati un ochi si asupra primului

Consumatorul evoluează. Dar evoluează și instrumentele noastre de măsură: baze de date, instrumentele de realizare a unui tablou al consumerismului, prognozele etc. Așadar, o întreagă ramură conexă este destinată evoluției. O dată cu vinul, evoluiază și paharele, decantoarele, sticlele, ambalajele ș.a.m.d.

De aceea, în următorii ani trebuie să ne așteptăm ca tot ce se înscrie în tandemul băutură-mâncare să se sofisticheze tot mai mult, fiindcă asta înseamnă progresul: mai mult confort, mai multă calitate. Tot vin înseamnă și pivnițele particulare, și colecțiile de vin, și refrigeratoarele speciale (climatizoare), și cașetele din lemn ornamentat (priogravat, lucrat în motiv popular), și arsenalul sofisticat al somelierului…toate astea ce poartă un nume generic: cultura vinului.

Țeparii (de orice fel!) se împuținează, tromboniștii vinului ies la iveală, cei ce amestecă vinul cu minciuna sunt dați în vileag – profesioniștii câștigă tot mai mult teren, chiar dacă, încă, farsorii persistă. Mișcări infinitezimale, ce dau impresia că nici nu ar exista, deși ele există. Vinul românesc evoluează, are – totuși – în ADN-ul său evoluția…Și cu el, lumea sa. Da, dar evoluează prea încet, parcă aud că o să ziceți așa – și veți avea dreptate.

Sunt producători care nu declară nimic, nu vor să facă declarații nici pe/prin etichetă. Tac mâlc. În fond, arta omisiunii este și ea o artă. De partea cealaltă, cei care declară se simt frustrați. Anul de recoltă se poate pune sau nu. Acest amănunt este trecut, deocamdată, la indicații facultative.

Ar trebui, iarăși, să se precizeze – pe etichetă – vin varietal. Obligatoriu este să se scrie VIN VARIETAL în același câmp vizual. Dezbaterile și controversele acestea animă discuțiile organizațiilor vitivinicole.

La fel, cu semnul întrebării: ar trebui să existe PAȘAPORT DE ȚARĂ pentru vin? Dacă zicem: da, ar trebui – cum am fi înclinați, atunci eliminăm, din start, cei care exportă vin vrac din România – și, de aici, o întreagă gâlceavă în devenire…Trasabilitatea este ea obligatorie, dar se revoltă exportatorii fără urmă.

Mult mai ușor este să exporți în străinătate vin netrasabil – pentru ca, apoi, importatorul european să mărească prețul produsului său de trei ori – sau mai mult – ambalând vinul românesc și revânzându-l. Ușor de spus: să se interzică, dar – când te gândești că așa vor muri, poate, unii producători (mai) mici sau mijlocii, parcă nu mai este la fel ușor/și de simplu să iei o atare decizie. Și am enumerat numai câteva dintre problemele actuale/ardente ale vinului românesc🙂

MIHAIL GĂLĂȚANU

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.