Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Daca nu ai ce face intr-o zi de vineri si i-ai promis iubitei ca o duci undeva, intr-un loc frumos si te tot bate la cap sa o faci, pai atunci are topwines.ro o idee: de ce sa nu o duci la castelul de cioco? Nu, glumesc, nu e chiar ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Vinalcool Argeș, producătorul de oțet, vinuri și alcool sanitar care apartine antreprenorului roman Marian Drăgușin, a anuntat ca a incheiat perioada de 7 ani, in care fusese in insolventa si ca-si va relua activitatea, in mod normal, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București. Conform acestui ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Daca nu ai ce face intr-o zi de vineri si i-ai promis iubitei ca o duci undeva, intr-un loc frumos si te tot bate la cap sa o faci, pai atunci are topwines.ro o idee: de ce sa nu o duci la castelul de cioco? Nu, glumesc, nu e chiar ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

România este și va fi o națiune a vinului

Vinul nu poate să dispară, să obosească sau să fie forfecat de internet și criză, precum – bunăoară presa. Revoluția digitală, pe cale să se întâmple, nu poate decât să ajute vinul românesc. România va fi, prin excelență, o națiune a vinului. Pe măsură ce ne vom îndepărta de patima alcoolismului, ne vom apropia de civilizația vinului. Și a berii. Și a băuturilor care celebrează gustul (fie că ele sunt coniac, whisky etc), licorilor de bună calitate. ACESTA ESTE CEL DE-AL DOILEA ARTICOL, vezi SI PRIMUL ARTICOL, care se leaga de acesta si, prin urmare, va recomandam sa aruncati un ochi si asupra primului

Consumatorul evoluează. Dar evoluează și instrumentele noastre de măsură: baze de date, instrumentele de realizare a unui tablou al consumerismului, prognozele etc. Așadar, o întreagă ramură conexă este destinată evoluției. O dată cu vinul, evoluiază și paharele, decantoarele, sticlele, ambalajele ș.a.m.d.

De aceea, în următorii ani trebuie să ne așteptăm ca tot ce se înscrie în tandemul băutură-mâncare să se sofisticheze tot mai mult, fiindcă asta înseamnă progresul: mai mult confort, mai multă calitate. Tot vin înseamnă și pivnițele particulare, și colecțiile de vin, și refrigeratoarele speciale (climatizoare), și cașetele din lemn ornamentat (priogravat, lucrat în motiv popular), și arsenalul sofisticat al somelierului…toate astea ce poartă un nume generic: cultura vinului.

Țeparii (de orice fel!) se împuținează, tromboniștii vinului ies la iveală, cei ce amestecă vinul cu minciuna sunt dați în vileag – profesioniștii câștigă tot mai mult teren, chiar dacă, încă, farsorii persistă. Mișcări infinitezimale, ce dau impresia că nici nu ar exista, deși ele există. Vinul românesc evoluează, are – totuși – în ADN-ul său evoluția…Și cu el, lumea sa. Da, dar evoluează prea încet, parcă aud că o să ziceți așa – și veți avea dreptate.

Sunt producători care nu declară nimic, nu vor să facă declarații nici pe/prin etichetă. Tac mâlc. În fond, arta omisiunii este și ea o artă. De partea cealaltă, cei care declară se simt frustrați. Anul de recoltă se poate pune sau nu. Acest amănunt este trecut, deocamdată, la indicații facultative.

Ar trebui, iarăși, să se precizeze – pe etichetă – vin varietal. Obligatoriu este să se scrie VIN VARIETAL în același câmp vizual. Dezbaterile și controversele acestea animă discuțiile organizațiilor vitivinicole.

La fel, cu semnul întrebării: ar trebui să existe PAȘAPORT DE ȚARĂ pentru vin? Dacă zicem: da, ar trebui – cum am fi înclinați, atunci eliminăm, din start, cei care exportă vin vrac din România – și, de aici, o întreagă gâlceavă în devenire…Trasabilitatea este ea obligatorie, dar se revoltă exportatorii fără urmă.

Mult mai ușor este să exporți în străinătate vin netrasabil – pentru ca, apoi, importatorul european să mărească prețul produsului său de trei ori – sau mai mult – ambalând vinul românesc și revânzându-l. Ușor de spus: să se interzică, dar – când te gândești că așa vor muri, poate, unii producători (mai) mici sau mijlocii, parcă nu mai este la fel ușor/și de simplu să iei o atare decizie. Și am enumerat numai câteva dintre problemele actuale/ardente ale vinului românesc🙂

MIHAIL GĂLĂȚANU

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.