Alira.ro | Datini de vinIubesc Vinul Romanesc
Anul acesta, Purcari, una dintre cele mai importante crame din Romania, au decis sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti in primul trimestru din acest an, urmand ca aproape jumatate din firma sa fie comercializata de invetitori. La acest anunt, actionarii de la IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Horizon Capital si Victor ...
Citește mai mult
Prolectus
Moartea unui BRAND DE ȚARĂ: REGELE MIHAI AL ROMÂNIEI   Nu avem prea  multe la capitolul BRAND DE ȚARĂ. Și chiar dacă am avea...Dacă lucruri mici precum ar fi magiunul de Topoloveni, brânza de Ibănești și cârnații de Pleșcoi fac parte din brandul de țară, cum nu ar face parte ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
Daca aveti chef sa descoperiti unele dintre cele mai bune vinuri din lume, atunci topwines va recomanda un sejur de 4 nopti la Bolognia si Toscana, cu cazare la hoteluri de 4 stele, totul pentru doar 179 euro/persoana/sejur. Perioada de vacanta este 22 - 26 aprilie. Taxa de aeroport este inclusa. E ...
Read More
MALTA TRAVEL
Stiti, la inceputul acestui articol ma gandaem: sa fac, sa nu fac o introducere? Pana la urma am zis ca ar merita sa fac una. Why not? Pai, in primul rand, trebuie sa stiti ca targurile de vin sunt pentru TOTI, pentru TOATA LUMEA. NU trebuie sa fii profesionist ca ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

România este și va fi o națiune a vinului

Vinul nu poate să dispară, să obosească sau să fie forfecat de internet și criză, precum – bunăoară presa. Revoluția digitală, pe cale să se întâmple, nu poate decât să ajute vinul românesc. România va fi, prin excelență, o națiune a vinului. Pe măsură ce ne vom îndepărta de patima alcoolismului, ne vom apropia de civilizația vinului. Și a berii. Și a băuturilor care celebrează gustul (fie că ele sunt coniac, whisky etc), licorilor de bună calitate. ACESTA ESTE CEL DE-AL DOILEA ARTICOL, vezi SI PRIMUL ARTICOL, care se leaga de acesta si, prin urmare, va recomandam sa aruncati un ochi si asupra primului

Consumatorul evoluează. Dar evoluează și instrumentele noastre de măsură: baze de date, instrumentele de realizare a unui tablou al consumerismului, prognozele etc. Așadar, o întreagă ramură conexă este destinată evoluției. O dată cu vinul, evoluiază și paharele, decantoarele, sticlele, ambalajele ș.a.m.d.

De aceea, în următorii ani trebuie să ne așteptăm ca tot ce se înscrie în tandemul băutură-mâncare să se sofisticheze tot mai mult, fiindcă asta înseamnă progresul: mai mult confort, mai multă calitate. Tot vin înseamnă și pivnițele particulare, și colecțiile de vin, și refrigeratoarele speciale (climatizoare), și cașetele din lemn ornamentat (priogravat, lucrat în motiv popular), și arsenalul sofisticat al somelierului…toate astea ce poartă un nume generic: cultura vinului.

Țeparii (de orice fel!) se împuținează, tromboniștii vinului ies la iveală, cei ce amestecă vinul cu minciuna sunt dați în vileag – profesioniștii câștigă tot mai mult teren, chiar dacă, încă, farsorii persistă. Mișcări infinitezimale, ce dau impresia că nici nu ar exista, deși ele există. Vinul românesc evoluează, are – totuși – în ADN-ul său evoluția…Și cu el, lumea sa. Da, dar evoluează prea încet, parcă aud că o să ziceți așa – și veți avea dreptate.

Sunt producători care nu declară nimic, nu vor să facă declarații nici pe/prin etichetă. Tac mâlc. În fond, arta omisiunii este și ea o artă. De partea cealaltă, cei care declară se simt frustrați. Anul de recoltă se poate pune sau nu. Acest amănunt este trecut, deocamdată, la indicații facultative.

Ar trebui, iarăși, să se precizeze – pe etichetă – vin varietal. Obligatoriu este să se scrie VIN VARIETAL în același câmp vizual. Dezbaterile și controversele acestea animă discuțiile organizațiilor vitivinicole.

La fel, cu semnul întrebării: ar trebui să existe PAȘAPORT DE ȚARĂ pentru vin? Dacă zicem: da, ar trebui – cum am fi înclinați, atunci eliminăm, din start, cei care exportă vin vrac din România – și, de aici, o întreagă gâlceavă în devenire…Trasabilitatea este ea obligatorie, dar se revoltă exportatorii fără urmă.

Mult mai ușor este să exporți în străinătate vin netrasabil – pentru ca, apoi, importatorul european să mărească prețul produsului său de trei ori – sau mai mult – ambalând vinul românesc și revânzându-l. Ușor de spus: să se interzică, dar – când te gândești că așa vor muri, poate, unii producători (mai) mici sau mijlocii, parcă nu mai este la fel ușor/și de simplu să iei o atare decizie. Și am enumerat numai câteva dintre problemele actuale/ardente ale vinului românesc🙂

MIHAIL GĂLĂȚANU

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.