Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Domeniul vitivinicol de la noi din tara ar avea sansa de a primi mai multe fonduri europene care se ridica la aproape 240 de milioane de euro, in perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei, dupa cum se arata intr-un nou HG ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Grupul britanic Diageo, numarul unu pe fabricarea bauturilor alcoolice distilate, a incheiat un contract de preluare a companiei Mey Icki din Turcia, cel mai important producător de Raki, fiind băutura tradiţională a tarii din Asia Mica, pentru 3,3 miliarde de lire turceşti (2,1 miliarde dolari). E cea mai importanta tranzactie ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
malta, destinatie pentru indragostiti
Malta, ca destinație turistică, poate fi citită în multe feluri. Unii pot vedea în ea o destinație pentru familiile cu mulți copii, alții o pot aprecia ca un loc pentru oamenii singuri. Ea se pretează perfect la toate acestea. Poate fi ca un tricou simplu, care se lasă purtat la ...
Read More
MALTA TRAVEL
Peste doar câțiva ani ‚inteligenţa artificială’ va fi un subiect lipsit de senzațional, căci binomul om-mașină va fi cea mai lucrativă formă de colaborare, întâlnită la tot pasul. Astăzi, un exemplu de succes pe piața românească este compania UiPath care a dezvoltat alături de Google o soluție bazată pe inteligență ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucurestiexpodrink.ro

Soiurile românești!

Si ma tot gandeam eu ce sa scriu azi, pentru voi, cititorii mei. Hm! Pai, uite ca mi-a venit o idee buna. Voi stiti toate soiurile romanesti? Adica, ma refer, DOAR cele romanesti, cum sunt, de pilda, in cazul germanilor: riesling de rhin (Fluviul Rin). Asa ca, haideti sa pornim impreuna intr-o excursie de cunoastere, asa, ca nu strica!

  • Fetească Albă

Soi romanesc prin excelenta, vin alb cu o aroma florala foarte fina, naturala, delicata si proaspata. Originar se crede ca vine din soiul de Feteasca Neagra, sora mai mare a feteascai albe, tot romanesc. Foarte raspandit la noi in Romania, se gaseste mai peste tot (mai ales in Moldova si Transilvania).

Vinurile pot fi seci sau demiseci, cu un continut rezonabil de alcool (11,5-12%), aciditate și zahăr. Cand degusti un astfel de vin, parca iti aminteste de momentele cand ai fost la tara, de acel fân cosit sau de ierburi si cele de fructe, precum citricele. Merge perfect cu brânzeturile fine sau carne albă.

  • Fetească Neagră

La fel ca si Feteasca Alba, Feteasca Neagra e un soi de care e imposibil sa nu fi auzit, asta pentru ca este unul dintre soiurile reprezentative ale Romaniei, care ofera vinuri puternice, tari si cu arome foarte diverse. Un soi arhaic, dar si autohton, se afla pe teritoriul tarii noastre de extrem de multi ani, in special in Muntenia si Moldova fiind cultivat.

Poate da vinuri seci, demiseci sau dulci, cu un conținut alcoolic mai mare (decat Feteasca Alba), de 12-12,5%. Are o culoare rosu-inchis, cu arome de stafide negre, prune uscate, coacaze negre samd, de altfel, gust discret si cu atat mai discret, cu cat este mai mult supus invechirii. Merge perfect cu carne roșie, brânzeturi maturate si cu deserturi nu prea dulci.

  • Grasă de Cotnari

Vin alb. Se numeste astfel datorita faptului ca este cultivata pe podgoria Cotnari (inca de pe vremea lui Stefan cel Mare), un soi, de altfel, atat de placut de mari personalitati, ca domnitorul Tarii Moldove. Este cultivat inca din secolul al 15 lea. Se crede ca este inrudita cu soiul Furmint, care dau alte vinuri celebre, cele de Tokay (vinuri unguresti). Vinul iese foarte bun doar daca boabele sunt culese, cand au prins mucegaiul nobil sau putregaiul cenusiu (adica strange foarte multe zaharuri in interior, de asta vinul este si dulce).

Grasa de Cotnari se poate vinifica cu: Fetească albă, Tămâioasă Românească și Frâncușă. Vinurile din Grasă sunt dulci sau demidulci, cu conținut mare de zahăr; aromele sunt de miere, gutuie.

  • Băbească neagră

Iata al doilea soi autohon si arhaic. Poate va intrebati de unde numele acesta ciudat? Auzi, Babeasca? Adica cum? Pai, e legata tot de Stefan cel Mare: in drumul sau sprea Suceava, la cetate, s-a oprit la podgoria Nicorești și a băut un vin roșu foarte bun. I-a placut asa de mult, incat l-a numit Băbească, pentru ca vinul ii fusese dat in dar de catre o doamna in varsta.

Denumirile lui totusi difera: Crăcană (la Odobesti si la Dragasani), Crângană (la Panciu), Căldărușă (la Iasi), Rășchirata samd. De pilda, se mai numeste si Rară Neagră (cunoscut la Chisinau astfel), dar nu in orice context, ci, doar cand, in urma unui cupaj, da nastere unui alt vin: Negru de Purcari, cultivat in apropierea Iasului si in Basarabia. Sunt niste vinuri pline de focul tineresc, cum s-ar zice, proaspete si usoare. Normal, se spune ca vinurile Babeasca neagra exista de pe vremea geto-dacilor.

  • Busuioacă de Bohotin

Aolooo! Iarasi, va anunt ca sunt muuulte denumiri, la fel ca la Babeasca neagra, cele ca: Tămâioasă de Bohotin (cel mai cunoscut), Busuioacă Vânătă de Bohotin, Tămâioasă – toate se refera la locul de originere: judetul Bohotin, Iasi. Strugurii sunt violet-roșcate, cu o culoare roze foarte interesanta, eterogen fata de orice alta vin. Aroma este si ea unica: căpșuni, persici coapte, suculente cu note curioase de petale de trandafir și busuioc verde. Vinul poate fi invechit si 16-20 de ani.

INVATATI ASA: F,F,G,BB! Gata, acuma stiti soiurile autohtone!

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.