• Cava

Acuma, pentru iubitorii de Spania, ca mine, acest articol o sa devina si mai apetisant. Pana acuma am avut astfel: Franta si Italia, de data asta, avem Spania. Vinul este spumant si se realizeaza cel mai mult in Catalonia. Cele doua posibilitati sunt alb sau rose. Soiurile de struguri din care se produce sunt: macabeu, parellada si xarel-lo. Alteori o sa mai intalniti si denumirea de “sampania spaniola”, dar legislatia europeana acum a blocat-o, asa ca, cel putin legal, nu mai ai cum sa folosesti numele. 

Va anuntat ca este absolut imposibil sa mergi la un botez, o nunta, banchet, o cina sau o petrecere (fiesta) si sa nu gasesti de baut cava (doar daca nu cumva e o exceptie).

  • Frizzante

Stiu, stiu, ati crezut ca am terminat, nu? Ei bine, v-ati inselat. Hihi. Acuma ne intoarcem putin la Italia, unde ne intalnim cu un alt vin spumant: frizzante. Este produsa in regiunile din Emilia-Romagna si Piemonte. In Spania o sa le intalniti cu alt nume: Vino de Aguja, in Franta sunt Petillant, iar in Germania Perlwein. Aciditatea vinurilor frizzante este mult mai mica, fiind o bautura fina, usoara, care mai multe te “atinge”, decat “te loveste”. Lambrusco reprezinta unul dintre cele mai populare astfel de vinuri, facut in regiunea Emilia-Romagna, iar Gavi este cel mai scump dintre acestea (exportat). De asemenea, nu ar fi rau sa mai mentionam si zona Piemonte unde se face Moscato d’Asti, tot usor, mai mult merge cu deserturile.

Avantajul acestui tip de vin spumant este ca pot fi baut oricand, indiferent de vreme.