Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
ALEXANDRION CENTENAR SEAMĂNĂ CU SKENDERBEU?   Seamănă noul produs al grupului ALEXANDRION, dedicat CENTENARULUI ROMÂNIEI, cu – de altfel - celebra etichetă NEAGRĂ  a produsului SKENDERBEU, care făcea furori, în EPOCA DE AUR, pe la noi? Știut este, sub comunism, au existat câteva băuturi care au făcut vogă în lumea ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
ALEXANDRION CENTENAR SEAMĂNĂ CU SKENDERBEU?   Seamănă noul produs al grupului ALEXANDRION, dedicat CENTENARULUI ROMÂNIEI, cu – de altfel - celebra etichetă NEAGRĂ  a produsului SKENDERBEU, care făcea furori, în EPOCA DE AUR, pe la noi? Știut este, sub comunism, au existat câteva băuturi care au făcut vogă în lumea ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Am fost la un eveniment frumos de degustare de vinuri din Craiova. Am sa va povestesc pe scurt ce am degustat si mi-a atras mai mult atentia. In special, acestea au fost vinurile Pogany. Combinatia a fost, de altfel, superba alaturi de niste branzeturi de la Delaco, de toate felurile ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Vin spumant vs șampanie

Din moment ce nu multe persoane stiu ca vinul spumant si sampanie nu sunt acelasi lucru, ne-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa facem un articol despre diferentele MARI dintre cele doua. Ce este drept, uneori poate crea si ambiguitati anumite asemanari dintre cele doua. Maine vom publica si cea de-a doua parte a articolului, daca aparut CLICK AICI pentru a vedea.

  • Sampania (Champagne) 

Cuvantul sampanie vine, cum poate ati observat deja, din limba franceza, de la “champagne”, care inseamna ca acest tip de bautura alcoolica se face NUMAI in regiunea Champagne din Franta, mai exact din soiuri de struguri crescute in acea zona: chardonnay (albi) si pinot noir (negri). Nu usor de facut, trebuie sa precizam, sampania are cunoscuta ei aciditate, fiind produsa urmand reteta traditionala a Champenoise (adica cea de-a doua fermentatie se face in sticla, ceea ce inseamna o vechime de cel putin 3 ani, pentru ca, altfel, nu este destul de aromata).

Una dintre cele mai faimoase branduri din domeniu sunt MOET si Dom Perignon, cel din urma reprezentand adevaratul “rege” al sampaniei.

  • Prosecco

Un al doilea tip de sampanie este Prosecco. Vin spumant alb, de data aceasta, sec ori extra sec si produs in regiunea Veneto, Italia, la doar cativa zeci de km de Venetia. Realizat din struguri Glera sau, de unde se trage si numele soiului, prosecco. A confunda Prosecco cu Sampania e ca si cum ai confunda Galatiul cu Braila, cele doua sunt intr-o competitie acerba. Primul are o reteta diferita, unde cea de-a doua fermentatie se face in cisterne din otel inoxidabil (metoda Charmat), iar nu in sticle, care, printre altele, este si mult mai ieftina. Aroma ei este cea care te da pe spate.

Este bine sa fie baut cat mai rapid, cat este in forta vinul, pentru ca aroma ei specifica sa nu dispara.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.