Alira.ro | Datini de vinBorsec-Romaqua Group BorsecIubesc Vinul Romanesc
Pentru ca branzeturile frantuzesti merg mana in mana cu vinul, ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi in privinta acestora. Da, stim ca unii dintre voi, poate, nu le suportati mirosul, dar sunt, credeti-ma, super delicioase. Si pe mine ma dezgusta la inceput crusta aia de la suprafata de culoarea ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
ALEXANDRION CENTENAR SEAMĂNĂ CU SKENDERBEU?   Seamănă noul produs al grupului ALEXANDRION, dedicat CENTENARULUI ROMÂNIEI, cu – de altfel - celebra etichetă NEAGRĂ  a produsului SKENDERBEU, care făcea furori, în EPOCA DE AUR, pe la noi? Știut este, sub comunism, au existat câteva băuturi care au făcut vogă în lumea ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
AVINCIS
Turismul viticol in Romania creste din ce in ce mai mult, prinde vlaga, iar asta se poate observa cel mai bine in numarul cramelor careu au fost construite, special pentru turisti ca sa vina si sa incerce noi vinuri, noi experiente si de a lua la pas podogriile acestora. Avem cu ...
Read More
MALTA TRAVEL
Dupa ce RO-Wine / The International Wine Festival of Romania, alaturi de Laboratoarele Giotto Consulting, anuntasera ca urmeaza sa organizeze un concurs, prin care castigatorul va avea o bursa de studiu de 10 mii de euro. In sfarsit, castigatorul a fost anuntat, iar acesta este arădeanul Alexandru Szikler, inginer viticol ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Vinuri dulci sau vinuri de desert?

Vinurile dulci mai poarta si denumirea de vinuri de desert, care, de altfel, au fost prea mult timp eliminate de pe lista mea de subiecte de discutat – de pe topwines. Asa ca, in sfarsit, m-am decis sa vorbesc putin despre ele.

Ok. stiti de ce, in primul rand, nu prea am abordat pana acum aceasta tema? Pentru ca exista la nivelul mentalitatii romanesti ideea ca vinurile dulci sunt de “prosti” sau de “femei” (am spus-o finut, caci needucatii au un mod mai bun de-ai desemna). Nu, draga prietene, vinurile dulci nu sunt mai proaste/mai bune decat alte feluri de vin, doar pentru ca au o alta cantitate de zahar (caci, in fond, asta le diferentiaza, in prima faza).

In primul rand ca vinurile de desert au potential mai ridicat de invechire si pot avea, chiar, un rafinament aparte, de exemplu: Sauternes, Eiswein sau Trockenbeerenauslese. Nu vreti sa stiti prin ce proces se trec astfel de soiuri, inainte de a fi consumate, de experti.

Chiar daca eu le-am pus in marea categorie a vinurilor licoroase, ele, in realitate, au clasificare lor. Este, de pilda, in functie de tehnologia de fabricatie si de cantitatea de zahar pe care o au.. In Franta ele reprezinta: vins liquoreux, vins moelleux, vins de liqueurs si vins doux naturelles.  
Vins liquoreux -, sunt vinuri care trec de pragul de 50 de grame de zahar la litru si care NU au alcool adaugat. Concentratia in alcool a acestor vinuri e de 13-22 %. Continutul de zahar din vin e eterogen de la caz la caz. Un Sauternes, de altfel, are in jur de 100 de grame de zahar la litru, un Tokaji Eszancia poate fi chiar si de 500 de grame.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.