Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc
vinuri, 1000 de chipuri, zona fintesti, dealumare
Procesul de vinificatie este dedicat revelarii personalitatii varietale a fiecarui soi, in conditiile oferite de zona Fintesti din DealuMare. Vinurile albe sunt obtinute prin fermentarea la rece a musturilor, limpezite in prealabil prin decantare gravitationala, tocmai pentru a retine prospetimea si aromele caracteristice soiului. Toate aceste procese sunt efectuate in ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Una dintre cele mai cunoscute firme din lume, Coca-Cola Hellenic Bottling Company a incheiat un contract strategic de distribuție cu Purcari Wineries pentru 3 branduri din portofoliul producătorului de vinuri (sucursala din Moldova mai exact). Contractul a fost incheiat in asa fel incat sa-si aplice prevederile din prima zi a ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
Evenimentul “Degusta Italia” de pe 20 noiembrie (azi), organizat de către Agenția Italiană de Comerț Exterior sub patronajul Ambasadei Italiei în cadrul programului celei de-a Treia Săptămâni a Bucătăriei Italiene în Lume, vrea sa promoveze în tara noastra produsele italienești de calitate superioara din categoria food&wine. F.A.P.I., Frantoi Artigiani e ...
Read More
MALTA TRAVEL
VINVEST, impreuna cu Asociația de Cultură și Promovarea Vinului VINVEST, va organiza in ziua de marți, pe data de 4 decembrie 2018, la ora 11.00, o conferința de presă ce pregateste evenimentul „Vintest 2018- VIN LA EXPO! Iubesc vinul românesc”. Salonul este dedicat promovării soiurilor românești de vin, cu ocazia Centenarului Marii ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti expodrink.ro

De la UNICOM WOOD citire: CHIPSURI ÎN VIN

  • Pentru învechirea distilatelor și vinurilor

Mă uit la acele chipsuri care se folosesc pentru învechirea vinurilor și distilatelor – și mai că nici mie nu-mi vine să cred. Sunt atât de mici, de pirpirii și fragile, că – pe bună dreptate, atunci când le vezi prima oară, te simți contrariat. Chiar să aibă aceste mici fragmente de lemn efect? Efectul scontat? Apoi, când le miroși (adică la o analiză olfactivă, cum se spune, cu un titlu oarecum pompos-științific), parcă ți se pare că folosirea lor cu încredere este justificată. Dar chiar să aibă eficiența și randamentul care li se prognozează.

Cred că lumea se îndoiește, firește – pe nedrept! – de eficacitatea/rentabilitatea lor din cauza în primul rând a aspectului modest: cum, din pricina acestor punguțe, în care chipsurile arată (pentru nespecialiști, mai ales) că o grămăjoară de rumeguș (ei, nici chiar așa 🙂!), să se poată, de-a dreptul, înobila vinul/sau/și alte licori, atât de ușor, cât ai zice pește?


  • CUM ARATĂ? – NU POATE FI UN CRITERIU ÎN JUDECATA LOR

Firește că primul contact cu ASPECTUL LOR FIZIC este/poate părea ușor descalificant.

Să trecem însă la lucrările comandate de UNICOM WOOD spre a dovedi (și în primul rând a vedea) ce se întâmplă cu distilatele învechite prin întrebuințarea chipsurilor.

Din lucrarea Utilizarea fragmentelor de lemn de stejar la învechirea rapida a distilatelor, realizată de V.V.Cotea, S. Cosofret, O. Firu, B. Nechita, continuăm să spicuim:

Conţinutul în compuşi fenolici al distilatelor învechite forţat în prezenţa chips-urilor (figura 3) prezintă valori cuprinse între 0,28 grame/litru și 0,30 grame pe litru.

Comparativ cu aceste valori, martorul neînvechit a avut un conţinut în compuşi fenolici de 0,003 grame/litru, iar variantele învechite natural în butoi de stejar, au prezentat valori cuprinse intre 0,01 grame/litru şi 0,19 grame/litru, în funcţie de vechimea distilatului – deci mult mai mici.

De unde rezultă un clar avantaj pentru probele învechite prin contribuția chipsurilor.

Echipa Rabbit

 

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2018 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.