Alira.ro | Datini de vinIubesc Vinul Romanesc
CONFERINȚA VINTEST  Conferința de Presă a salonului VINTEST s-a desfășurat în pinacoteca Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Adică acolo unde se va desfășura și VINTEST, la AR-HI-TEC-TU-RĂ. Foarte aproape de acel loc. Am fost înconjurați de vinuri bune – și unele necunoscute, cum ar fi cele de la ...
Citește mai mult
Prolectus
havana club, lime, discover the authentic cuban mojito, mojito
Binecunoscuta marcă HAVANA CLUB și-a axat comunicarea pe formularea unei combinații cât se poate de tradiționale. Care antrenează și mult glosata LIME. Sună așa: DISCOVER THE AUTHENTIC CUBAN MOJITO! Chiar așa: vă întreb, vă place MOJITO? Răspunsul este, firește, implicit: încă un pahar de MOJITO ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
 Tuborg România, parte a United Romanian Breweries Bereprod (URBB), inovează piața de bere prin lansarea unui sistem unic de protecție a capacelor dozelor de bere împotriva factorilor externi: o folie de protecție din aluminiu (Alu-Foil) 100% reciclabilă. Consumatorii pot savura astfel berea direct din doză, fără a fi preocupați de ...
Read More
AVINCIS
malta forever, revelion, sărbători
Ofertantă oricând: Poate fi o soluție și pentru Revelion și Sărbători 2017-2018 Malta are calitatea de a fi frumoasă oricând. Frumusețea sa nu pălește. Fiind într-o zonă caldă, ea este pururi ferice și tânără. Sau, cel puțin, așa ne dă nouă impresia. De aceea, Malta este ofertantă și în decembrie, ...
Read More
MALTA TRAVEL
CONFERINȚA VINTEST  Conferința de Presă a salonului VINTEST s-a desfășurat în pinacoteca Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Adică acolo unde se va desfășura și VINTEST, la AR-HI-TEC-TU-RĂ. Foarte aproape de acel loc. Am fost înconjurați de vinuri bune – și unele necunoscute, cum ar fi cele de la ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Interviuri esențiale: VALERIU STOICA

FIECARE STICLĂ DE VIN ARE PROPRIA PERSONALITATE

  1. Valorile fundamentale din 1995 ale STOICA ȘI ASOCIAȚII (întemeiată împreună cu doamna Cristiana Irinel Stoica), integritate, forță(curaj), fildelitate, le aplicați și în vin/oenologie?
    Sunt valori care întemeiază tot ceea ce facem în viticultură şi în oenologie, pe domeniul Vila Dobruşa şi Crama Avincis. Producem, în cea mai mare parte, vinuri cu denumire de origine controlată (DOC), adică respectăm nu numai ansamblul bogat de norme juridice şi tehnice, naţionale şi europene, ci şi principiile morale pe care podgorenii le-au învăţat din legătura lor milenară cu viţa de vie, cu pământul şi cu cerul acesteia. E nevoie de mult curaj pentru a începe şi a împlini în fiecare an aventura unui nou millesim. Mai presus de toate este fidelitatea faţă de terroir-ul podgoriei Drăgăşani şi faţă de iubitorii vinurilor Avincis.

    Interviuri-esentiale-1

  1. V-am văzut, în poze de epocă, în 2007, pe domeniul Dobrușa, îmbrăcat în cizme până la genunchi, în noroiul șantierului. Ați pus umărul direct la configurarea planului ce va descrie, mai târziu, domeniul viticol? De unde începe și unde se termină implicarea dumneavoastră?
    Domeniul Vila Dobruşa este, în egală măsură, un proiect viticol, vinicol şi cultural, o imagine a sufletului familiei noastre, în care am dori să se vadă armonia dintre a fi, a face şi a avea. Cei care beau vinurile Avincis şi, mai ales, cei care ne vizitează pot depune mărturie despre această armonie. Este o poveste începută de familia noastră în urmă cu mai mult de un veac, şi care, sperăm, va fi continuată de generaţiile următoare.
  1. Cum se poate conduce cu o mână o societate de avocați și cu cealaltă una enologică?
    Cu pasiune, cu înţelegere, cu generozitate, cu bucuria fiecărei zile şi a fiecărei clipe.
  1. Rămâneți în istorie ca artizanul reunificării dreptei/ în special liberale. Cât de unificați mai sunt liberalii (și oamenii de dreapta, în general) astăzi?
    Dreapta e diversă, dinamică şi greu de unificat pe termen lung într-o singură formulă. Este nevoie de inteligenţă, de imaginaţie şi de voinţă puternică pentru a găsi şi a înfăptui în fiecare ciclu electoral cea mai eficientă formulă de unificare a dreptei. PNL este cadrul formal cel mai potrivit de unificare  a dreptei, dar îi mai trebuie lideri cu viziune şi credibilitate pentru a preveni o nouă divizare, deja anunţată de experienţe tulburi ca PMP sau USB.
  1. Descrieți portretul-robot al vinului care vă place.
    Nu există un asemenea portret-robot şi nici nu mi-ar plăcea să existe. Este suficient ca vinul să fie bun, adică să nu aibă defecte, să respecte tipicitatea soiului sau a cupajului şi trasabilitatea, adică fidelitatea faţă de parcela de viţă de vie din care provine, să aibă echilibru şi complexitate. Fiecare sticlă de vin are propria personalitate, fără de care nu ar exista bucuria descoperirii unei noi savori şi liniştea redescoperirii unor savori cunoscute.

    Interviuri-esentiale-2

  1. Ce soiuri noi vă gândiți să asimilați la AVINCIS?
    Fetească Neagră. Cred însă că, dintre toate soiurile roşii autohtone, Negru de Drăgăşani este cel mai expresiv, cel mai savuros şi cel mai puternic.
  1. Cred că dezvoltarea turismului vitivinicol la cramă rămâne un deziderat continuu pentru dumneavoastră…
    Vinurile Avincis pot fi băute cu plăcere oricând şi oriunde. Totuşi, domeniul Vila Dobruşa – cu viile înconjurătoare, cu ansamblul de arhitectură care îmbină tradiţia şi modernitatea, cu amenajarea peisagistică în consonanţă cu liniştea atemporală a Văii Oltului şi a pădurii Mamu, cu orizontul pierdut în munţi de la Retezat până la Piatra Craiului, cu apropierea înălţătoare a mănăstirilor, a bisericilor din lemn şi a schiturilor vâlcene – este ambianţa ideală pentru a simţi deplin aromele şi gusturile vinurilor Avincis. Oenoturismul nu este doar turism, ci şi calea iniţiatică în misterele viţei de vie şi ale vinului.
  1. Ați vinificat vreodată cu mâna dumneavoastră? Ce vin a ieșit?
    În copilărie, l-am asistat pe tatăl meu la muncile viei, la culesul strugurilor şi la vinificaţie. Vinul făcut împreună cu el are, în memorie, aroma şi gustul paradisului pierdut. Experienţa mea ca podgorean pe domeniul Vila Dobruşa este o căutare şi o regăsire a iubirii de pământ moştenită de la părinţii mei, Alexandru şi Stana.

A consemnat Mihail Gălățanu

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 1630 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.