Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
havana club, club havana
Ați încercat să vă combinați, așa, aroma (ROM) HAVANA cu LIME? Nu, niciodată? Ei bine, atunci încercați... Nu o să vă pară rău, pentru că o să vă placă/și asta cu siguranță. Căci da, este vorba de o iubire (foarte) exotică, demnă de îndepărtata mare a Caraibelor... :) ...
Citește mai mult
corteva
Prolectus FGCR
Cum se intampla in tara noastra si nu numai, in ultima perioada a avut loc o creștere a interesului consumatorilor pentru produsele autohtone, adica cele realizate de producătorii locali. In pas cu aceasta noua miscare a pietei, Mega Image a decis sa urmeze si in acest an, pentru al șaselea ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
Toate persoanele care-s pasionate de mersul pe bicicleta au posibilitatea de a se inscrie la 'Traseu cicloturistic şi de turism oenologic eco-Dobrogea'. Evenimentul va avea loc in weekend, pe ruta Constanţa - Cogealac - Babadag - Tulcea, în avanpremiera Festivalul Vinului Dobrogean 'Pontus Euxinus' (22 - 25 august), dupa cum ...
Read More
MALTA TRAVEL
Toate persoanele care-s pasionate de mersul pe bicicleta au posibilitatea de a se inscrie la 'Traseu cicloturistic şi de turism oenologic eco-Dobrogea'. Evenimentul va avea loc in weekend, pe ruta Constanţa - Cogealac - Babadag - Tulcea, în avanpremiera Festivalul Vinului Dobrogean 'Pontus Euxinus' (22 - 25 august), dupa cum ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Cum se face un pelin bun…la tine acasă!

Vinul pelin a devenit foarte popular in ultima perioada in Romania sau, mai bine zis, a fost popularizat de producatori, unul dintre primii de acest si de succes este Domeniul Urlati din Podgoria Dealu Mare, cea mai mare podgorie din tara noastra. Pentru ca a devenit atat de iubit de atatia consumatori, azi, m-am gandit sa scriu un articol pe tema asta.

De cele mai multe ori vinul pelin este folosit ca aperitiv, insa el poate fi baut si la sfarsitul mesei, asta deoarece este un vin mai mult “digestiv”. Se realizeaza dintr-o combinatie mai mare de plante, majoritar planta pelin, de unde si denumirea soiului.

Am adunat mai multe informatii de la diferiti specialişti dintr-un ghid intitulat „Vinul casei“, publicat în 1975 la editura CERES despre modalitatea in care se prepara bautura:

  • Vin pelin sec – se ia un săculeţ din tifon, bine spălat, de formă cilindrică, care se introduce uşor pe gâtul damigenei. În saculet se adauga florile de pelin uscate. Pentru cam 10 litru de vin se utilizeaza in jur de 25-30 grame de floare de pelin. Din cand in cand trebuie sa mai gustati si sa scoateti săculeţul după 4-6 zile, in momentul in care vedeti ca e suficient de amărui;.
  • La pelinul roşu sec floarea de pelin s e pune între  bobiţele  zdrobite, se  fermentează şi se presează, cantitatea  de  floare  pentru  10 litru  fiind  de cam  20 grame.
  • Pelinul dulceag se realizeaza din struguri negri, cat mai bine copti. Se introduce în fundul unei putine floare de pelin (20-25 grame/10 litri) şi câteva felii de gutui, dupa care se pun boabele zdrobite în putină si peste se toarnă must dulce. Fermentează cu boasca înecată. Gutuia şi dulceaţa vinului dau o aroma plăcută, fină;
  • Pelinul de 1 Mai – este un pelin traditional românesc care se realizeaza din mai multe plante. În prealabil se realizeaza o macerare a plantelor şi seminţelor în alcool, iar maceratul rezultat se pune deasupra vinului. Cantitatile pentru 10 litri de vin:

– floare de pelin – 20-25 grame;

– peliniţă – 5 grame;

– sămânţă de coriandru – 2-3 grame; –

cuişoare – 2 grame;

– scorţişoară – 3-4 grame;

coji de gutui – 2-3 grame.

Peste ingredientele mentionate se pune peste ca acoperitor spirt îndoit cu vin şi după 6-0 zile maceratul se scurge şi se pune deasupra vinului alb, uşor dulceag.

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.