Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
Cum se intampla in tara noastra si nu numai, in ultima perioada a avut loc o creștere a interesului consumatorilor pentru produsele autohtone, adica cele realizate de producătorii locali. In pas cu aceasta noua miscare a pietei, Mega Image a decis sa urmeze si in acest an, pentru al șaselea ...
Citește mai mult
corteva
Prolectus FGCR
Cum se intampla in tara noastra si nu numai, in ultima perioada a avut loc o creștere a interesului consumatorilor pentru produsele autohtone, adica cele realizate de producătorii locali. In pas cu aceasta noua miscare a pietei, Mega Image a decis sa urmeze si in acest an, pentru al șaselea ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
ammouliani, grecia eterna, grecia fascinanta
Grecia eternă, Grecia fascinantă: UN PRELUDIU LA MUNTELE ATHOS Trebuie să legi, ÎNTOTDEAUNA, călătoriile tale de un reper, pentru ca lumea să le înțeleagă. Iar Ammouliani se relaționează, inevitabil, la Muntele Athos, ca la o autoritate (zeitate) tutelară. Asemeni oricărui muritor ortodox, am visat să pot intra, măcar nițeluș de puțintel, ...
Read More
MALTA TRAVEL
15 iulie - 25 iulie ANUNT IMPORTANT Suntem din ce in ce mai aproape de cele 2 zile cu muzici foarte bune! Fiind vorba despre Piata Constitutiei si despre amplasarea unei scene considerabile, vom avea ceva deranj pentru traficul rutier, din cauza si datorita miscarilor care se vor petrece in ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

DRUMUL MAGIUNULUI

MAGIUNUL DE TOPOLOVENI a împlinit 100 de ani. L-am aniversat împreună cu doamnele Bibiana şi Diana Stanciulov- un tandem care s-a preocupat de arhitectura brandului de la SONIMPEX, dar şi cu Elena Hîrţan (care a fost “însoţitoarea noastră de bord”) chiar acasă la Topoloveni, o sută de kilometri aproximativ depărtare de borna zero din centrul Capitalei. Cum a fost? Păi a fost foarte entuziast în spirit. Evenimentul a fost festiv – şi, în esenţă, a semănat cu o sărbătoare câmpenească.


Din 5 kilograme de fructe/prune se poate obţine doar un singur kilogram de magiun. Da, dar el poate fi consumat şi de diabetici. Şi îţi poate face poftă doar şi vizitarea liniei tehnologice, care este foarte curată. Sigur că, teoretic, noi ştim/ştiam toate astea, dar una e să le ştii, altceva să le vezi la faţa locului. Este deosebirea între ochii minţii şi ochii fizici, cei prin care priveşti lumea. Să pipăi şi să urli:esteJ. Acum, avem o altă părere despre SONIMPEX şi Topoloveni. Aşa că am mâncat prune de la maşina/baia care le spală, e vorba despre bazinul de unde prunele pleacă, prin banda transportoare, spre celelalte puncte esenţiale ale procesului tehnologic.

DRUMUL MAGIUNULUI, CA ŞI CEL AL VINULUI

DRUMUL MAGIUNULUI seamănă, puţin, cu DRUMUL VINULUI.

Aşa se şi explică panoul de afişat alăturat destinaţiei TOPOLOVENI, la ieşirea de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la kilometru 98, care face reclamă explicită pentru DRUMUL MAGIUNULUI.

Elveţia, Rusia, Franţa, Norvegia, Italia, Coreea de Sud, iată numai câteva dintre ţările unde magiunul de Topoloveni a ajuns cu succes. De altfel, la sărbătoarea magiunului, alături de oficialităţile locale, precum şi cele din Bucureşti, au participat şi câţiva invitaţi din Norvegia, veniţi la faţa locului să vadă dealurile din subcurbura carpatică.

Printre sarmale şi-a făcut loc pastrami (căci, sigur, ne era foame), alături de pastrami s-a ivit şi porumbul de fiert (moale, ca în/de lapte) şi, bineînţeles, pe lângă toate acestea, ţuica gălbuie, rafinată, pusă temeinic pe învechit.

N-am ratat nici gogoşile cu magiun(nu se putea, iarăşi foarte bune, variaţiuni pe temă), precum nici lipiile cu chimen (Înalt Prea Sfinţia Sa Chimen, atât de gustos…), care s-au alipit, supuse şi cu devoţiune, ţuicii galbene (pe care, uşor, o puteai confunda cu untdelemnul – şi era, cu siguranţă, bună de împărtăşanieJ).

Şi, apoi, când am (mai) aflat că fabrica de magiun poate zămisli 15 tone de magiun pur, curat ca zăpada albastră, ni s-a făcut şi mai poftă de o toamnă (cu căciulă) brumărie – şi cu magiun din belşug, aşa cum îi stă bine unei toamne cu acte în regulă…

 

Filed in: La raft, Producatori Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.