Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
rose de ostrov, rose, ostrov
Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se asociază cu cele mai sofisticate preparate culinare, precum si cu cele tradiționale. Este recomdandat și pentru un consum independent în sezonul cald, răcit la o temperatură optimă, de până la 15 grade.  Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se ...
Citește mai mult
corteva
Prolectus FGCR
havana club, club havana
Este că vă era dor de un strop de HAVANA. Ce întruchipează, mai bine ca ea, spiritul cubanez? Și, dincolo de sunetul aparte de rom, haideți să mai adăugăm o rețetă exotică/meridională. Cu lime, bineînțeles de BIENSUR :) ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
ammouliani, grecia eterna, grecia fascinanta
Grecia eternă, Grecia fascinantă: UN PRELUDIU LA MUNTELE ATHOS Trebuie să legi, ÎNTOTDEAUNA, călătoriile tale de un reper, pentru ca lumea să le înțeleagă. Iar Ammouliani se relaționează, inevitabil, la Muntele Athos, ca la o autoritate (zeitate) tutelară. Asemeni oricărui muritor ortodox, am visat să pot intra, măcar nițeluș de puțintel, ...
Read More
MALTA TRAVEL
15 iulie - 25 iulie ANUNT IMPORTANT Suntem din ce in ce mai aproape de cele 2 zile cu muzici foarte bune! Fiind vorba despre Piata Constitutiei si despre amplasarea unei scene considerabile, vom avea ceva deranj pentru traficul rutier, din cauza si datorita miscarilor care se vor petrece in ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Istoria turismului vitivinicol pe teritoriul României (scurtă istorie)

Istoria cultivării viţei-de-vie exista încă din antichitate, primele date pe care le avem despre aceasta practica datand din 8-10.000 ani î.e.n, cunoscand acest lucru printr-o proba: un vas neolitic, cu o vechime de prin 5400 î.HR. Vasul a fost găsit în Munţii Zagros (Iran) şi exista mari sanse ca tot din acest loc sa fi inceput “industria”. Conform legendei biblice, după ce a scăpat de potop, Noe a plantat prima viţă-de-vie pe coasta Muntelui Ararat, iar apoi aceasta s-a extins unde a vazut cu ochii.

Despre existenta vitei-de-vie, in privinta teritoriului nostru, stim inca din epoca fierului (secolul V-I î.e.n), in urma unor descoperiri arheologice (centrul Transilvaniei) au fost descoperite cosoare dacice din fier ca unelte specifice viticulturii.

Cele de mai devreme arata ca cetăţile geto-dacice de la Brad, în Moldova si Piscul Crăşani, în Muntenia (secolul I î.e.n.-I e.n.) aveau seminţe carbonizate de viţă-de-vie, lucru carearata ca aceasta practica era extinsa pe tot teritoriul Daciei. Dovada sta nu numai in lucruri fizice, materiale, dar si in lingvistica, in limba noastra cuvintele de genul strugure, butuc, curpen provind din limba dacica.

Ceea ce este cu adevarat deosebit la vita-de-vie este ca aceasta da caracteristicile vinului in functie de soi, soi care la randul lui traieste in functie de teritoriul/regiunea/pamantul pe care este crescut.

  • Turismul vitivinicol

“Turism vitivinicol”  inseamna efectiv legatura dintre cultura viţei-de-vie si om.

Practica aceasta specializata a vinului este parte, în principiu, din economia rurale. Se poate prezenta istoria românilor, exprimată prin istoria viţei-de-vie şi a produselor ei, şi, totodată, să asigure cadrul destinderii şi recreării tuturor doritorilor de o asemenea activitate.

Motivul pentru care aceasta practica a avut succes (cel putin in unele regiuni, ca cele din Franta, Spania si Italia) este simplu: se datoreaza celor 2 componente ale ei, vinul si respectiv peisajul superb (cu mentiunea ca produsele se prezuma ca ar trebui sa fie de cea mai inalta calitate, cel putin de la acea crama unde mergi), precum şi interesul pentru locuri mai puţin cunoscute, mai neobişnuite. In final, este vorba despre o apropierea dinte om si natura, intr-un mod iesit din comun.

Sa nu uitam ca in acest fel se protejeaza si patrimoniul natural, istoric şi cultural.

 

Filed in: Turism, Vinuri Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.