Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
malta, capitala valletta, satul marsaxlokk, insula gozo, orasul mdina
Sunt locuri de care doar îți amintești și locuri de care te îndrăgostești în călătoriile tale, iar Malta, frumoasa Insulă de miere din Mediterana face parte dintre cele care îți cuceresc inima pentru totdeauna și te face să-ți dorești să mai revii o dată și încă o dată. Vinovate pentru ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
CRONICĂ DE EVENIMENT/TÂRG DE VIN - GOOD!WINE :)  La a opta ediție, semnul infinitului Goodwine, 2019. Vreme mohorâtă, de noiembrie, luminată – doar – dinăuntru, de strălucirea serafică a vinului. Alături, în B2, e târgul celălalt, de carte. Să fim drepți, el îi aduce vizitatori și celui de vin (mai mulți), ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
corteva
malta, capitala valletta, satul marsaxlokk, insula gozo, orasul mdina
Sunt locuri de care doar îți amintești și locuri de care te îndrăgostești în călătoriile tale, iar Malta, frumoasa Insulă de miere din Mediterana face parte dintre cele care îți cuceresc inima pentru totdeauna și te face să-ți dorești să mai revii o dată și încă o dată. Vinovate pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
Nick Mason's (Pink Floyd) Saucerful Of Secrets la Arenele Romane pe 19 Iunie Nick Mason's Saucerful Of Secrets va concerta in premiera la Bucuresti pe 19 iunie la Arenele Romane. Celebrul tobosar Pink Floyd va canta primele doua albume Pink Floyd alaturi de trupa sa. Aceasta ii include si pe celebrii Gary Kemp ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

O scurtă istorie a cafelei

Mulți dintre noi suntem consumatori înrăiți de cafea sau, oricum, ne place să o consumăm, uneori chiar exagerăm, din cauza stresului de cele mai multe ori (cel puțin pentru mine!). Indiferent de motiv, zilele astea am fost curios să aflu mai mult despre această licoare magică care ne încălzește inimile (și le face să bată mai tare!). Astfel, am realizat o scurtă istorie a cafelei.

Trebuie să știți că cafeaua are atestări încă din Evul Mediu, însă a ajuns în România abia în perioada fanariotă, prin secolul al XVII lea, pe filieră turcă și datorită rutelor comerciale, noi fiind drumul dintre Orient și Occident. în anul 1667, când Radu Leon era stăpân peste Valahia (numit de fanarioți, desigur) apare în Capitala noastră de azi prima cafenea, construită de către turcul Kara Hamie. Locația era undeva pe la Biserica Doamnei și a viitorului han Șerban Vodă, exact unde este astăzi BNR. Antreprenorul cu pricina era seimen retras, un fel de mercenar, în trupele sultanului Mehmed al IV-lea. Mai târziu, pe la sfârșitul secolului respectiv, cafeneaua ajunge în mâinile Imperiului Otoman, care o vinde prin reprezentanții săi lui Kavaz-baza pentru 65 de piaștri.

În timpul domniei celebrului Constantin Brâncoveanu, aceste afaceri începuseră să prindă culoare și ușor, dar din ce în ce mai multe, au început să apară mici localuri de acest gen pe lângă Podul Beilicului, adică unde este astăzi Calea Șerban Vodă. Prin 1736 apare și primul biliard în București, construit într-o cafenea a venețianului Michelle.

În anul 1781, domnitorul Alexandru Ipsilanti a dat aprobarea unui antreprenor să construiască în apropierea Curții Domnești o cafenea, în partea nordică a pieței Sfâtului Anton, cu condiția să plătească simbrii de 10 tale pe an. Localul primește numele de “Cafeneaua Veche”. Scopul era ca aceia care-l vizitau pe Vodă în scopuri politice să treacă pe la această cafenea, un fel de salon de primire pentru oaspeți și se numea atunci Curtea Domnească. Ba chiar, peste aproape 100 de ani acesta este încă în picioare și supraviețuiește marilor evenimente din București, devenind chiar unul dintre cele mai cunoscute și frecventate locuri din oraș. Aici se văd Mihai Eminescu (era chiar cafeneaua sa preferată), Veronica Micle, Ion Luca Caragiale, Mihail  Văcărescu sau chiar regele Carol al II-lea.

  • Casa Capșa

Istoria cofetăriei Capșa pornește din anul 1851,  când Vasile Capșa, fiul cojocarului Constantin Capșa, își convinge fratele mai mare, pitarul  Anton Capșa, să înceapă împreună o afacere: cofetăria “ La doi frați Vasile și  Anton Capșa”, cu sediul în Hanul Damari. În 1857, compania s-a mutat în Casa Castrișoaiei și, la puțin timp, mezinul Constantin li se alătură în afacere. Cu toate acestea, în doar un an, îi pierde pe amândoi, cei doi luând alte drumuri, însă primește ajutorul fratelui său Grigore, care era maestru în arta cofetăriei de la Paris. Datorită acestui duo – Grigore – Ștefan( fiul lui Constantin) cofetăria ajunge celebră.

În 1873 patronii sunt onorați cu Marea Medalie de Merit la expoziția de la Viena și organizează întâiul dineu de gală la Palatul Princiar. La doi ani diferență, Grigore Capșa primește Brevetul de furnizor al Curții Princiare Sârbe și obține medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris( cofetarul primește același distincții, cu același prilej, și în 1899, și în 1900). În 1881, expoziția de profil de la București îl aduce pe culmile fericirii, când este onorat cu medalia de aur (la fel se va întâmpla și în 1884), iar  în 1883 obține medalia de bronz la Bordeaux.

Filed in: lifestyle Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2020 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.