Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
REVINO Bucharest Wine Show ne-a transmit tuturor iubitorilor de vin un mesaj! Un anunț care, de altfel, este firesc, venind în contextul pandemiei care a cuprins cu repeziciune România și, mai ales, Bucureștiul. Cum multe activități economice și nu numai au fost suspendate, din nefericire, și REVINO și-a amânat evenimentul! ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Karathane™ Gold 350 EC- protecție sigură împotriva făinării la vița de vie și castraveți Fainarea vitei de vie produsa de agentul patogen Uncinula necator a fost observata prima data in tara noastra in anul 1851 iar de atunci s-a extins continuu ajungand astazi sa fie prezenta in orice plantatie de ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
corteva
malta, capitala valletta, satul marsaxlokk, insula gozo, orasul mdina
Sunt locuri de care doar îți amintești și locuri de care te îndrăgostești în călătoriile tale, iar Malta, frumoasa Insulă de miere din Mediterana face parte dintre cele care îți cuceresc inima pentru totdeauna și te face să-ți dorești să mai revii o dată și încă o dată. Vinovate pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
REVINO Bucharest Wine Show ne-a transmit tuturor iubitorilor de vin un mesaj! Un anunț care, de altfel, este firesc, venind în contextul pandemiei care a cuprins cu repeziciune România și, mai ales, Bucureștiul. Cum multe activități economice și nu numai au fost suspendate, din nefericire, și REVINO și-a amânat evenimentul! ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Și mai multe vinuri de calitate din Italia și Portugalia

În continuarea articolului de ieri, urmează să publicăm partea a II a. Astfel, ieri am arătat câteva dintre vinurile cele mai bune, ca raport calitate – preț, vinurile fiind foarte variate, pot fi din diferite regiuni, am explicat regiunile și motivele pentru care le oferim acest titlu (greu de oferit, din cauza numeroaselor opțiuni pe care azi le are consumatorul). Opiniile sunt oferite de către un masterand în oenologie (acest domeniu este o ramură desprinsă din viticultură și este știința care se ocupă cu studiul și metodele de preparare, condiționare și păstrare a vinurilor și a produselor derivate din struguri, must sau vin).

Deci, să continuăm:

  • Vin roșu, Cantine di Ora, 0.75L – Chianti (DOC)

Un vin italian, cupaj (pentru că, de fapt, la asta se referă termenul de chianti), însă acest cupaj este unul special, cu o rețetă deja stabilită, fixă, pe care toți italienii care produc acest gen de vin o urmează (desigur sunt și versiuni/variante de chianti, dar nu-s mulți producători care să se arunce, nu e ușor să faci un cupaj – trebuie să fii un foarte bun oenolog, ca să nu mai spun câteva vinuri strici până să faci tu un cupaj bun). Rețeta este următoarea:

  • 70% Sangiovese,
  • 15% Canaiolo,
  • și 15% Malvasia bianca,

Și Cantine di Ora respectă întocmai această rețetă, aveți o combinație de vinuri fructate, foarte tari (Sangiovese – aromă de căpșuni și pământești, foarte/puțin condimentată, după caz, foarte des ținut la baric, motiv pentru care poți întâlni diferetele arome incorporate în vin de către lemnul de stejar și nu numai).

Ce trebuie să rețineți este că Sangiovese are mai multe variante, nu există propriu-zis “soiul de vin Sangiovese”, pentru că foarte rar îl întâlnim singur, de obicei el este folosit în combinație cu alte soiuri sau anumite tipuri de vinificație (cum ar fi la Brunello di Montalcino – vin care apropo se încadrează în lista noastra raport calitate-preț – sau Rosso din Montalcino, acestea fiind cele mai cunoscute și cele mai scumpe și de calitate vinuri italiene, sunt celebre în lume).

Chianti este, de fapt, regiunea în care sunt produse aceste tipuri de vinuri, numite și vinuri de Toscana, pentru că sunt produse în această zonă, celebră în lume pentru soiurile sale (include vinurile de Siena, Florența, Pisa și multe altele).

PONT: dacă vedeți vinuri italiene cu un cocoș negru (gallo nero) pe eticheta atașată la gâtul său, trebuie să știți că provin dintr-o subzonă a Chianti, care este protejată de lege și este numită “Chianti Clasico” – sunt vinuri de foarte mare calitate, cu producători locali, vinurile Chianti Classico provenind numai din aceasta subzonă. Este, de fapt, un club select, în care numai unele crame au acces.

  • Vin roșu, Cantina Tollo, 0.75L – Nero d’Avola (DOC)

Este probabil cel mai cunoscut soi de vin din Sicilia. Vinurile din această zonă sunt destul de alcoolizate și foarte aromate, motiv pentru care sunt des confundate/comparate cu un alt cunoscut soi italian Syraz.

 

  • Vin roșu demisec, Schwaben Wein, 0.75L – Merlot de la Recaș

Nu am mare lucru de spus aici, Cramele Recaș sunt unul dintre producătorii foarte cunoscuți la noi în țară și cu renume. Fac, în general, vinuri foarte bune, în special acesta.

  • Vin Castelao, Tinta Roriz 0.75l – Quinta (vin din Lisabona)

Un vin roșu sec, specific solurilor din Lisabona. Este un cupaj dintre două soiuri de vinuri foarte cunoscute pentru zona de Vest a Europei, primul este portughez, al doilea este spaniol și este, de fapt, cam același lucru cu Tempranillo (un soi de struguri negri din Spania, cel mai consumat de spanioli, fiind, de cele mai multe ori, un soi de combinație/de cupaj, în sensul că este precum Feteasca Albă la noi – un soi neutru, folosit mai mult pentru combinații cu alte vinuri, cum ar fi Sangiovese, Cabernet sau Pinot Noir). Vinul este categoristi ca un vin de port (vin de porto).

Nu este un vin de calitate înaltă, să ne înțelegem, dar este un vin bun, cu arome străine nouă, motiv pentru care l-am introdus pe această listă. Un vin fructat, ușor alcoolizat, pentru o seară liniștită, sec.

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2020 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.