Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
Mormantul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu
erbicidarea de toamna, corteva, erbicidul bizon™
Soluția Corteva – erbicidul Bizon™! Buruienile sunt plante fără valoare economică atunci când sunt întâlnite în culturi și reduc producția. Buruienile consumă apa și nutrienții din sol în detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spațiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determină scăderea temperaturii la suprafața solului. Într-un lan ...
Citește mai mult
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Prolectus
rafinament, eleganta frantuzeasca, nou aperitiv: LILLET, cupaj de vinuri fine, lichioruri din citrice
Tradiția artizanilor francezi este chiar păstrată vie LILLET. Poate, la început, a părut un nume exotic. Mai târziu, lumea s-a învățat cu eticheta însorită pe rafturile supermarketurilor. Și putem spune că s-a învățat chiar repede. La prima vedere, el degajă, cu siguranță, ceva din eleganța cu care ne-au obișnuit francezii ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
turism-grecia, ammouliani-muntele athos, sunrise hotel
AMMOULIANI: TO PAREAKI TOU PINEZA O țară vremelnică și obișnuită. Dar obișnuită cu cântările😊 Cele mai grozave momente în insula Ammouliani le-am trăit în cârciuma TO PAREAKI TOU PINEZA. Bine, unii îi spun mai frumos, o dezmiardă cu apelativul restaurant. Ce este? De fapt, este o cafenea.  În care, din ...
Read More
MALTA TRAVEL
În una dintre cele mai mari regiuni vitivinicole din țară va exista un muzeu care va transmite vizitatorilor săi istoria vinului din  România și nu numai. Consiliul Județean Vrancea  a anunțat că are aceste proiect pe lista de realizări până îm 2022. Clădirea unde exista înainte Tribunalul Vrancea, din Focșani, ...
Read More

Travel story: GRECIA, ETERNĂ ȘI FASCINANTĂ(I)

*TURUL 2021 AMMOULIANI(I)

Ce șansă poate fi să întâlnești Ammouliani, o insulă grecească, mai mică decât celelalte, dar în care să te simți ca acasă: tocmai probabil pentru că numără cu puțin peste cinci sute de suflete.

O insulă foarte prietenoasă/și sufletistă, ca o iubire abia amintită, din adolescență, de pe vremea când, cu toții, știam să ne punem sufletul pe masa.

Turul 2021 al insulei Ammouliani a fost unul atipic. Abia în acest an s-a pus, cu adevărat, problema viitorului insulei. Ce model i s-ar potrivi acestei insulițe din Halkidiki? Poate Mikonos, poate Santorin, poate Thassos, poate Corfu… Poate, însă, că Ammouliani va fi el însuși/ea-însăși?

Și s-a născut o întrebare. Legitimă, după părerea noastră. Cum va arăta insula peste două-treizeci de ani – sau chiar patruzeci de ani?

O DISPUTĂ POSIBILĂ ÎN JURUL MODELULUI DOMINANT

Care va fi modelul-dominant: hoteluri sau vile-vilișoare? Pensiuni? Campinguri? Va fi un model green?

Dincolo de aceste două subiecte, ce le vom dezbate, separat, în accepțiunea noastră, dățile viitoare, a fost periplul necunoscut de astă data, care a început cu TURUL PLAJELOR. Ar fi vorba de cam vreo 23, desi unele nu sunt cu adevărat/complet amenajate, semi-sălbatice (unii le prețuiesc chiar pentru asta). ALIKES/Metoxi, apoi MEGALI AMMOS, pe urmă vine KARAGATSA, BANANA BEACH, plaja cu NISIP NEGRU(KALOPIGADO)…

LA PLAJĂ, DAR CU METODĂ

Amețitoare – și plăcută, de altfel, întreprindere. O ÎNDELETNICIRE care se potrivește de minune cu vacanța. Cutreieram și în anii anteriori, plajele, dar nu așa, cu metodă. Am fost, deci, întâiași dată, la Kalopigado, o plajă unde este doar o tonetă, deocamdată – și, peste doar o săptămână, aveau să vină toaletele (comandate deja). Plaja Kalopigado era element de noutate – și se putea lăuda cu un nămol benefic, ce făcea ca plaja să se numească și ea cu nisip negru.

De data asta, în toate privințele – și expedițiile – ne-am focusat numai pe insulă, nepărăsind-o (cu excepția, notabilă, a croazierei la Muntele Athos).

A fost, într-un fel, mai bine, pentru că ne-am concentrat pe insulă. Am văzut, astfel, că se pregătește un nou complex de vile, pe creștetul muntelui, cu panorama/expunere la doi versanți, la două golfuri și la două plaje (Banana Beach). După pandemie, sezonul 2021 a apucat să se deschidă, chiar destul de bine, către lume.

Nikitas Martigakis, președintele oamenilor de afaceri din insula, ne-a declarant că semne bune anul are – și în Grecia, ca și în România, toată lumea e dispusă să se miște. Să se dezvolte. Pandemia s-a terminat, dacă ar fi să judecăm cu grăbire. Dar sectorul turism a stat în lâncezeală mult timp – și acum e firesc să apară o mișcare energică de racordare la/către lume.

După atâta filosofare, e timpul să redescoperim insula. Așa. Și azi, chiar azi, mai vizionăm o viluță (numită, cochet, CHARA) chiar pe malul mării, superbă: pe care oricine și-ar dori-o măcar ca locuință pentru șapte zile. Până acum, nu o zărisem. E drept, punctul ei forte este priveliștea, vila fiind chiar pe buza mării.

Să revenim, însă, la marea descoperire: plaja cu nisip negru. Are potențial: eu, însă, o văd predilectă pentru îndrăgostiți. E drept, cuplurile mai curând preferă sălbăticia: mai un nudism, mai o intimitate…Ideală pentru plimbări pe plaje, solitare sau în doi (de ce nu și în trei? cu un copil mic alături😊), are farmecul unui loc în care să te înstrăinezi de lume.

Și vilele de care pomenisem ne fac cu ochiul: în construcție, ne privesc de pe versant/pinten, pe unul dintre cele mai înalte promontorii ale insulei, așezate în două dispozitive ale unui complex, prevăzut să fie gata în primăvara viitoare (2022): sunt opt de toate, dispuse în ansambluri de câte patru.

Pe ansamblu, lecția acestei vizite la Ammouliani este simplă: întotdeauna, lucrurile cunoscute îți rezervă surprize. Pentru că ele sunt, în adevăr, capabile să se reînnoiască pe nesimțite, în cel mai mare secret. Este și asta o taină, zic: a călătoriilor. Și nu numai😊.

MIHAIL GĂLĂȚANU
POST SCRIPTUM. În celelalte cinci episode ale serialului nostru, care va continua timp de un an, vă vom obișnui cu surprise. Da, unele care vă vor face să exclamați: Wow!…

Filed in: Turism Tags: , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2021 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.