Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
pernod-ricard, pernod, ricard, imagini glamour, glamour, iconuri
Ce au în comun toate aceste imagini/vizualuri? În afară de faptul că sunt ICONURI ale lumii/societății moderne? În afară de faptul că oferă imagini GLAMOUR, pline de strălucire și ne fac poftă? Toate aceste băuturi sunt aduse în România de colosul mondial care este PERNOD-RICARD ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
Astăzi o să vorbim despre partea inovatică din industria vinicolă. Au apărut, de curând, câteva vinuri de la Jidvei, Domeniul Bogdan și Crama Ceptura care mi-au atras atenția. De ce mi-au sărit în ochi aceste vinuri și de ce vi le prezint azi în articolul de față? Pentru că trăim ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
corteva
malta, la valletta
Într-o țară micuță, Capitala e de căpătâi :) Am mai fost de cîteva ori în Malta și am reușit, fără urmă de tăgadă, să ne simțim interesul viu față de această țară insulară și acum, căci, de fiecare dată, dacă ești atent, țara se schimbă, încet, APROAPE pe nesimțite - ...
Read More
MALTA TRAVEL
Chios Social Lounge va fi locul în care degustările de la Ro Wine vor avea loc, mai exact între 26 și 27 octombrie. Festivalul este la cea de-a doua ediție în Cluj. RO-Wine I The International Wine Festival of Romania va avea în jur de 60 de producători de vin ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Vinuri dulci sau vinuri de desert?

Vinurile dulci mai poarta si denumirea de vinuri de desert, care, de altfel, au fost prea mult timp eliminate de pe lista mea de subiecte de discutat – de pe topwines. Asa ca, in sfarsit, m-am decis sa vorbesc putin despre ele.

Ok. stiti de ce, in primul rand, nu prea am abordat pana acum aceasta tema? Pentru ca exista la nivelul mentalitatii romanesti ideea ca vinurile dulci sunt de “prosti” sau de “femei” (am spus-o finut, caci needucatii au un mod mai bun de-ai desemna). Nu, draga prietene, vinurile dulci nu sunt mai proaste/mai bune decat alte feluri de vin, doar pentru ca au o alta cantitate de zahar (caci, in fond, asta le diferentiaza, in prima faza).

In primul rand ca vinurile de desert au potential mai ridicat de invechire si pot avea, chiar, un rafinament aparte, de exemplu: Sauternes, Eiswein sau Trockenbeerenauslese. Nu vreti sa stiti prin ce proces se trec astfel de soiuri, inainte de a fi consumate, de experti.

Chiar daca eu le-am pus in marea categorie a vinurilor licoroase, ele, in realitate, au clasificare lor. Este, de pilda, in functie de tehnologia de fabricatie si de cantitatea de zahar pe care o au.. In Franta ele reprezinta: vins liquoreux, vins moelleux, vins de liqueurs si vins doux naturelles.  
Vins liquoreux -, sunt vinuri care trec de pragul de 50 de grame de zahar la litru si care NU au alcool adaugat. Concentratia in alcool a acestor vinuri e de 13-22 %. Continutul de zahar din vin e eterogen de la caz la caz. Un Sauternes, de altfel, are in jur de 100 de grame de zahar la litru, un Tokaji Eszancia poate fi chiar si de 500 de grame.
Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.