Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
Mormantul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu
Factorii cheie ai acestui succes au fost lansarea de produse inovative- genetică de top pentru semințe și soluții avansate de protecția plantelor. “Compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă Corteva Agriscience a demonstrat o creștere rapidă a afacerii sale în România și Moldova în primul trimestru al anului 2021, cu ...
Citește mai mult
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Prolectus FGCR
produse romanesti, cadouri gourmet
Produse exclusiv românești pentru acasă sau cadouri gourmet 🥩 🧀 🍷 ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
MALTA, DUPĂ PANDEMIE În prag de primăvară, acum se anunță un sezon estival mai bun ca vara-2020 – și nici Malta nu face excepție. Dimpotrivă. Malta se anunță ca una dintre destinațiile ideale pentru VARA 2021. Are, cu alte cuvinte, de toate/sau din toate câte puțin: este insulară, deci are ...
Read More
MALTA TRAVEL
În una dintre cele mai mari regiuni vitivinicole din țară va exista un muzeu care va transmite vizitatorilor săi istoria vinului din  România și nu numai. Consiliul Județean Vrancea  a anunțat că are aceste proiect pe lista de realizări până îm 2022. Clădirea unde exista înainte Tribunalul Vrancea, din Focșani, ...
Read More
Admitere 2020 - 2021 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2020 - 2021 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Vinuri dulci sau vinuri de desert?

Vinurile dulci mai poarta si denumirea de vinuri de desert, care, de altfel, au fost prea mult timp eliminate de pe lista mea de subiecte de discutat – de pe topwines. Asa ca, in sfarsit, m-am decis sa vorbesc putin despre ele.

Ok. stiti de ce, in primul rand, nu prea am abordat pana acum aceasta tema? Pentru ca exista la nivelul mentalitatii romanesti ideea ca vinurile dulci sunt de “prosti” sau de “femei” (am spus-o finut, caci needucatii au un mod mai bun de-ai desemna). Nu, draga prietene, vinurile dulci nu sunt mai proaste/mai bune decat alte feluri de vin, doar pentru ca au o alta cantitate de zahar (caci, in fond, asta le diferentiaza, in prima faza).

In primul rand ca vinurile de desert au potential mai ridicat de invechire si pot avea, chiar, un rafinament aparte, de exemplu: Sauternes, Eiswein sau Trockenbeerenauslese. Nu vreti sa stiti prin ce proces se trec astfel de soiuri, inainte de a fi consumate, de experti.

Chiar daca eu le-am pus in marea categorie a vinurilor licoroase, ele, in realitate, au clasificare lor. Este, de pilda, in functie de tehnologia de fabricatie si de cantitatea de zahar pe care o au.. In Franta ele reprezinta: vins liquoreux, vins moelleux, vins de liqueurs si vins doux naturelles.  
Vins liquoreux -, sunt vinuri care trec de pragul de 50 de grame de zahar la litru si care NU au alcool adaugat. Concentratia in alcool a acestor vinuri e de 13-22 %. Continutul de zahar din vin e eterogen de la caz la caz. Un Sauternes, de altfel, are in jur de 100 de grame de zahar la litru, un Tokaji Eszancia poate fi chiar si de 500 de grame.
Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 5595 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.