Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
Mormantul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu
erbicidarea de toamna, corteva, erbicidul bizon™
Soluția Corteva – erbicidul Bizon™! Buruienile sunt plante fără valoare economică atunci când sunt întâlnite în culturi și reduc producția. Buruienile consumă apa și nutrienții din sol în detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spațiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determină scăderea temperaturii la suprafața solului. Într-un lan ...
Citește mai mult
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Prolectus
rafinament, eleganta frantuzeasca, nou aperitiv: LILLET, cupaj de vinuri fine, lichioruri din citrice
Tradiția artizanilor francezi este chiar păstrată vie LILLET. Poate, la început, a părut un nume exotic. Mai târziu, lumea s-a învățat cu eticheta însorită pe rafturile supermarketurilor. Și putem spune că s-a învățat chiar repede. La prima vedere, el degajă, cu siguranță, ceva din eleganța cu care ne-au obișnuit francezii ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
turism-grecia, ammouliani-muntele athos, sunrise hotel
AMMOULIANI: TO PAREAKI TOU PINEZA O țară vremelnică și obișnuită. Dar obișnuită cu cântările😊 Cele mai grozave momente în insula Ammouliani le-am trăit în cârciuma TO PAREAKI TOU PINEZA. Bine, unii îi spun mai frumos, o dezmiardă cu apelativul restaurant. Ce este? De fapt, este o cafenea.  În care, din ...
Read More
MALTA TRAVEL
În una dintre cele mai mari regiuni vitivinicole din țară va exista un muzeu care va transmite vizitatorilor săi istoria vinului din  România și nu numai. Consiliul Județean Vrancea  a anunțat că are aceste proiect pe lista de realizări până îm 2022. Clădirea unde exista înainte Tribunalul Vrancea, din Focșani, ...
Read More

Viticultor: Regret, că nu am instalat sistemul Pergola pe toată suprafața de viță de vie de la bun început

Valeri Coțofană, originar din orășelul Căinari, raionul Căușeni, crede că viticultura este o ramură de perspectivă, în care se merită de investit și care poate oferi venituri stabile și sigure, mai ales dacă se implementează sisteme moderne de producere, cum ar fi Pergola.

Se ocupă cu agricultura de prin 2011, iar plantația de viță de vie a înființat-o în 2017, după ce a văzut la unul dintre prietenii săi cum cresc strugurii pe sistemul Pergola. Cele văzute l-au impresionat și a decis să încerce și el, chiar dacă investițiile erau destul de mari.

„Plantația de viță de vie a fost fondată în anul 2017 cu soiul de struguri Moldova. Am ales acest soi, deoarece se păstrează foarte bine și este solicitat pe piață. La moment, dețin 14 ha de viță de vie. Pe lângă agricultură mai am și alte activități în alte domenii. Ideea de a planta vița de vie a apărut atunci când am văzut la un prieten cum cultivă struguri pe sistemul Pergola. Am procurat terenul și am început să muncesc. Pe lângă aceasta, mai lucrez și alte 500 de ha de teren agricol pe care îl arendez și pe care cultiv porumb, floarea soarelui, grâu”, a menționat pentru Agrobiznes Valeri Coțofană.

Afacerea pe care o dezvoltă a pornit ca o aventură, iar banii investiți au fost adunați din activitățile pe care le desfășoară. 

„Din banii pe care îi aveam am reușit să instalez sistemul de susținere la aproximativ jumătate din suprafață pe care o am, iar pentru cealaltă jumătate nu îmi ajungeau finanțe. Am început să caut programe, proiecte care să ofere finanțare, pentru că îmi doream să instalez sistemul de susținere de tip Pergola pe toată suprafața de vie. Din presă am aflat că Proiectul Livada Moldovei oferă credite și am decis să pregătesc dosarul de acte”.

Valeri Coțofană a menționat că nu a fost complicat să colaboreze cu Livada Moldovei, specialiștii proiectului au fost foarte receptivi.

„De fiecare dată când aveam nevoie de consultare, ei îmi ofereau suportul lor, sfaturi și recomandări cum să procedez, ce acte trebuie să pregătesc. Pentru a putea accesa surse financiare prin intermediul Livada Moldovei trebuie să respecți mai multe cerințe. Nu am avut dificultăți nici cu banca comercială, deoarece am avut o istorie creditară destul de bună, cred că este mult mai greu pentru începători”.

Din banii accesați a procurat tot necesarul pentru instalarea sistemului Pergola. 

„Din ceea ce am văzut la prietenul meu, m-am informat și am înțeles că sistemul Pergola oferă mai multe avantaje, printre care: strugurii sunt mai calitativi, având acces liber atât la razele solare, cât și la aerisire; este mult mai ușor de lucrat în plantație pornind de la curățare, lucrări în verde, cules, tratări. Muncitorii nu mai sunt nevoiți să stea aplecați toată ziua. Regret că, atunci când am plantat vița de vie nu am avut surse financiare ca să instalez imediat și sistemul de susținere. Totodată, cantitatea de recoltă este mai mare decât cea pe care o obținem în sistemul clasic”.

Producătorul spune că intenționează, cu suportul Livada Moldovei, să instaleze și sistemul de irigare.

„Fără irigare, mai ales dacă vorbim de sistemul Pergola, nu este posibil să obții rezultate înalte și de calitate. Strugurii îi comercializăm angro la exportatorii locali. Din păcate, nu dispun de o cameră frigorifică personală, sunt nevoit să apelez la serviciile unor persoane care au frigidere”.

Crede că pentru a produce struguri de calitate, solicitați pe piață, producătorii trebuie să investească în sisteme performante, moderne. 

„Indiferent spre care piață ne orientăm, trebuie să producem calitativ. Chiar și piața rusă solicită, deja, să deținem certificate de calitate a produselor. Sistemul Pergola oferă posibilitatea de a omite anumite lucrări, care se efectuează în sistemul clasic. La moment, am 6 muncitori angajați permanenți, dar după suprafața pe care o dețin îmi sunt suficienți. La recoltare voi avea nevoie de mai mulți muncitori, dar e complicat cu angajarea, deoarece pleacă foarte mulți peste hotare”.

Viticultorul spune că „pofta vine mâncând” și își dorește, pe viitor, să instaleze sistemul antigrindină și antiploaie.

„Poate chiar și să construim un frigider propriu ca să putem păstra producția. O afacere în viticultură poate fi profitabilă, doar că este nevoie de foarte multe investiții și dacă ești gata și dispui de surse libere, atunci poți investi”. 

Fermierul a enumerat mai multe avantaje pe care le oferă accesarea creditului prin intermediul Proiectului Livada Moldovei, unul dintre care este și restituirea taxei TVA la utilajele importate.

„Totodată, perioada pe care ne-o oferă pentru reîntoarcerea creditului este de 7 ani, pe când dacă lucram direct cu banca, atunci această perioadă ar fi fost de 5 ani”. 

Valeri Coțofață a remarcat faptul că cea mai mare provocare pentru sectorul viticol este comercializarea producției, dar și condițiile meteo care de multe ori joacă festa producătorilor, astfel că aceștia trebuie să fie pregătiți să facă față și să investească în performanță.

Bayer CropScience Moldova a organizat miercuri, 24 februarie, webinarul tematic BAYER EXPERT FORUM – PORUMB. Specialiștii companiei au oferit agricultorilor răspunsuri la problemele reale din câmp și au prezentat cele mai inovatoare soluții și tehnologii pentru cultivarea porumbului în condiții de irigare.

Filed in: Viticultura Tags: , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2021 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.