Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
jacob‘s, creek, lillet, jacobs
În plină vară, să ne răcorim cu un vin. Și, apropo de MARILE RELAXĂRI, SĂ NE RELAXĂM cu un vin. Nu oricare, ci unul de calitate. Iar aici aveți de ales între: ...
Citește mai mult
Prolectus FGCR
jacob‘s, creek, lillet, jacobs
În plină vară, să ne răcorim cu un vin. Și, apropo de MARILE RELAXĂRI, SĂ NE RELAXĂM cu un vin. Nu oricare, ci unul de calitate. Iar aici aveți de ales între: ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
corteva
destinatie sigura, malta, pret de vacanta
Malta, destinația ideală pe timp de pandemie Molima nu a avut șanse pe tărâm maltez MALTA este insula în care îți poți petrece pe timp de pandemie cel mai bine vacanța. Pentru că în Malta nu a fost decât un singur CAZ (cu totul întâmplător) de român contaminat cu COVID, ...
Read More
MALTA TRAVEL
Astfel cum am promis, dragi pasionați de vinuri, revenim cu noi informații despre salonul de vinuri REVINO, care, în urmă cu ceva timp, anunțasem că fusese amânat din cauza contextului actual privind pandemie cu COVID - 19. Din fericire pentru noi toți, organizatorii au reușit să se pună de acordu ...
Read More
Admitere 2020 - 2021 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2020 - 2021 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

“Ce bem de Pasti?”

Acum vreo 2-3 ani situatia era simpla (si cumva tragica) pentru ca nu erau prea multe crame romanesti si vinuri baubile din care sa alegi. Acum ca peisajul s-a populat vertiginos cu aparitii noi cred ca fiecare si-a gasit vreun “preferat” sa il puna pe masa de Pasti.

Asadar prima mea recomandare ar fi sa dovediti spirit de aventura: cautati un producator de calitate din zona in care locuiti si incercati vinurile lui.

 

Ma incumet totusi, sa ma transpun in pielea cuiva care trebuie sa cumpere vin si sa vad cum as proceda cu licoarea bahica in caz de penurie.

Asadar situatia e destul de simpla: daca stati prin vreun oras de provincie si e deja prea tarziu sa comandati ceva online (daca aveti magazin de specialitate in oras verificati anul de productie al vinurilor, conditiile de depozitare si nu in ultimul rand comparati preturile cu cele din online) va puteti duce la ce mai apropiat Lidl si sa luati o sticla de Bordeaux rosu de prin 2010 sau 2009 preferabil. Il decantati bine daca vi se pare usor dur si nu o sa aveti probleme cu mielul pe langa el. Daca e si la reducere o sa va faca sarbatoarea mai placuta si o sa ramaneti si cu ceva bani de cozonac in buzunar.

A doua recomandare: Faceti-va temele! Documentati-va si incercati sa salvati timp si bani.

 La albe situatia e mai complexa ca albele la Lidl. Puteti lua Gramma daca mai gasiti la reducere pe la 9-11 lei Cuvee Visan sau Feteasca Regala nu va faceti de ras.

 Sau puteti lua din Kauflanad ceva de la Averesti, un Sauvignon Blanc merge de minune sau Cuvee Faure sau Zghihara. La 12-13 lei sticla si merita.

Daca tot sunteti in Kaufland cu vreo 9 lei puteti sa va aventurati la o sticla de Diego Almagro un Tempranillo proaspat. Va fi probabil un an mai recent, dar colosul Felix Solis probabil ca scoate o calitate constanta.

De pe la noi de prin marele retail mai puteti lua ceva Recas Castel Huniade, Livia de pe la Garboiu, Vinul Cavalerului , Segarcea, Caloian, etc. Toate sunt in jur de 20-25 de lei (Recas e mai ieftin) si au preturi corecte. Atentie la albe sa fie 2013 ca mai vechi e problema cu depozitarea.

 

Daca sunteti amatori de vinuri romanesti cu staif si vreti ceva deosebit si de sarbatoare, v-as recomanda: SERVE (gama Terra Romana sau Cuvee-urile: Charlotte, Alexandru, Guy de Poix pentru cine are bani; oricum Feteasca Neagra Millenium merge cu mielul de minune), Davino (Faurar-ul rosu e best-buy la banii lui daca il gasiti si de acolo in sus, cat va tin finantele), Vinarte (Soare, Nedeea, Prince Matei sau Mircea, Castel Bolovanu),Stirbey (toate vinurile sunt bune). De fapt de la cei de mai sus puteti lua cam orice din gamele medii in sus. Sunt producatori care se respecta si au deja ceva traditie in spate. Pentru winegeek nu uitati ca exista Crama Bauer. Aveau un Petit Verdot de senzatie care face fata si la berbec dapoi la miel.

In rest: Avincis, Corcova&Catleya, Domeniile Franco-Romane,  Liliac, Nachbil (aici sa aveti noroc cu dopurile), Petrovaselo, Balla Geza (cu mentiune special pentru Cabernet Franc si Feteasca Neagra de pe Stonewine), Crama Ceptura, Rotenberg, Vladoi, O mie de chipuri , Alira (daca preferati vinurile jammy si overripe), Halewood (in special Feteasca Alba si Neagra de pe Floare de luna/soare), Vanju Mare cu Prince Vlad Feteasca Neagra sau Merlot, vinuri au preturi corecte (la 34 de lei in Kaufland), etc.

 

De peste Prut limitati-va prin marele retail la Purcari, au portofoliu consistent si este putin posibil a dezamagi. Mentiune speciala pentru Negru de Purcari, mai ales cel Vintage, dar si Rara merge de minune ca mai light&fruity. Depinde si de gusturile dumneavoastra.

Ah si iar fara SRL-uri obscure de prin Vrancea/Moldova/Dealu Mare care imbuteliaza orice posirca si vinuri la PET, la 1,5 litri sau la damigeana. Decat daca vreti cantitate, dar lasati pretentiile de calitate (si ficatul) la usa. Despre vinul de tara nu mai vorbesc, acela e pentru puristi/traditionalisti. Nu mai intru in discutia asta ca nu mai terminam nici dupa Pasti…

 

Daca vreti sa treceti la nivelul superior, adica vin “din afara” atunci optiunile sunt infinite. Recomandari: Vinatis, Belvini sau Decantalo.

Optiuni aveti si in tara, spre exemplu importatori competenti pe vinuri grecesti (un Xinomavro la miel merge de minune, recomandare: Ramnista de la Kir Yianni), portugheze (un Douro rosu daca e) sau cu selectii internationale variate, atent si bine facute.

 

Cam acestea ar fi optiunile, recomandarile.

Rabbit Media va doreste Sarbatori Pascale fericite alaturi de cei dragi si in compania vinului!

vinul-potrivit-pentru-masa-de-paste-300x200-2674

Filed in: Cultura, Vinuri Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2020 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.