Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
rose de ostrov, rose, ostrov
Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se asociază cu cele mai sofisticate preparate culinare, precum si cu cele tradiționale. Este recomdandat și pentru un consum independent în sezonul cald, răcit la o temperatură optimă, de până la 15 grade.  Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se ...
Citește mai mult
corteva
Prolectus FGCR
havana club, club havana
Este că vă era dor de un strop de HAVANA. Ce întruchipează, mai bine ca ea, spiritul cubanez? Și, dincolo de sunetul aparte de rom, haideți să mai adăugăm o rețetă exotică/meridională. Cu lime, bineînțeles de BIENSUR :) ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
ammouliani, grecia eterna, grecia fascinanta
Grecia eternă, Grecia fascinantă: UN PRELUDIU LA MUNTELE ATHOS Trebuie să legi, ÎNTOTDEAUNA, călătoriile tale de un reper, pentru ca lumea să le înțeleagă. Iar Ammouliani se relaționează, inevitabil, la Muntele Athos, ca la o autoritate (zeitate) tutelară. Asemeni oricărui muritor ortodox, am visat să pot intra, măcar nițeluș de puțintel, ...
Read More
MALTA TRAVEL
15 iulie - 25 iulie ANUNT IMPORTANT Suntem din ce in ce mai aproape de cele 2 zile cu muzici foarte bune! Fiind vorba despre Piata Constitutiei si despre amplasarea unei scene considerabile, vom avea ceva deranj pentru traficul rutier, din cauza si datorita miscarilor care se vor petrece in ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Cine este oenologul anului în 2018?

Balla Géza, administratorul societății Wine Princess, a castigat de curand un titlu foarte important la noi in Romania, „Oenologul anului 2018“, acesta fiind acrodat de Academia Maghiara a Vinului. Nu este doar o distinctie extrem de importanta pentru noi romanii si, implicit, industria de la noi, dar este si o dovada concreta, reala, ca productia de vinuri de la podgoria Miniş-Măderat merge struna!

  • O distinctie pentru o munca de o viata

De ce Academia Maghiară a Vinului?

„Academia respectivă este o instituţie culturală şi de specialitate cu o importanţă foarte mare în Ungaria“, explică Balla Géza. „E alcătuită nu doar din somităţi din industria vinului, ci şi din specialişti în gastronomie, din artişti, reprezentanţi mass media şi aşa mai departe. Iar titlul de «Oenologul anului» se acordă nu pentru un vin anume, ci pentru o activitate îndelungată în domeniul vitivinicol“.

Distinctia a fost oferita pe data de 10 februarie, in cadrul unui dineu de gală la care fusesera invitate 300 de persoane, inclusiv János Áder, preşedintele Ungariei, care a fost si prezent la acordarea titlului.

Bella Geza ; sursa imagine: agroteca.ro

  • Succesul se construieste in timp!

Balla Géza ne spune modalitatea in care se acorda titlul: in primul rand ca, Academia consulta prin intermediul a 700 de buletine de vot opiniile unor specialişti cu renume, care-si exprima preferintele fata de un specialist al vinului prin votul pe care-l transmit inapoi emitentilor. Urmeaza sa se numere voturile si se face o lista cu primii 5 specialisti nominalizaţi. Se desfasoara in 2 etape: prima, in care membrii Academiei – care-s in jur de 100 – votează un singur candidat:

„Practic, pentru mine a fost o surpriză foarte mare când am fost nominalizat în primii 5, nu m-am gândit că voi câştiga. Iar când am aflat că mi s-a făcut această mare onoare, am fost şi mai surprins, fiindcă e a doua oară, de când funcţionează Academia Maghiară, când ia trofeul o persoană din afara graniţelor Ungariei. Acum vreo 14 ani, a mai câştiga un coleg din Austria. E o performanţă!“

Oenologul anului a declarat ca vinurile din podgoria Minis-Maderat merita cu adevarat aceasta distinctie!

  • Cat de stiintifica e industria vinului la noi in tara? De ce nu se infiinteaza si la noi o astfel de academie, precum a ungurilor?

„Distincţia asta e foarte puternică, dă foarte mare greutate vinurilor româneşti“, a evidentiat in discursul sau Balla Géza, acesta fiind membru, inca din 2004, al Academiei Maghiare a Vinului:

„Mă doare însă că noi nu am reuşit încă să avem o academie a vinului. În urmă cu 10-12 ani, am avut nişte încercări cu Dorin Popa din Oradea (preşedinte al Asociaţiei pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, n.n.), nu am reuşit însă. Nu am găsit înţelegere, această chestiune trebuie să pornească de la Bucureşti. E mare păcat, fiindcă există academii smiliare în Italia, Germania, Spania, Franţa. Noi, românii, tot vorbim, dar nu facem mare lucru. Nu suntem cu nimic mai prejos din punct de vedere al profesionalismului, dar suntem mereu cu 2-3 paşi în urmă. Acum, odată cu primirea acestei distincţii, o să încerc să repornesc demersurile. Din câte ştiu, termenul Academia Română a Vinului e domeniu protejat, deci măcar e un început.“

Filed in: Evenimente, Vinuri Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.