Poate multi dintre voi va intrebati cum stiti daca un vin este de calitate sau nu. Pai, uitandu-va pe eticheta, simplu, nu? Dar cum stim ce inseamna acele lucruri care scriu pe eticheta sticlei de vin. E, asta o sa facem noi in acest articol, impartind in 3 parti acest articolul, dar si acele lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere.
Astfel, prima chestia avuta in vedere este capişonul. Pe langa cunoscutul ei rol de frumusete, de a atrage consumatorul in a cumpara vinul, acesta mai are si urmatoarele scopuri: ascunde dopul, precum si acea structura superioară a gâtului sticlei, de protejare a ei, in sensul sa nu fie distrus. Altfel, un astfel de eveniment ar putea expune vinul la posibili factori externi care sa afecteze calitatea licorii din sticla. Desigur, puteti intalni si crame ca isi pun logo-ul lor pe capişoane, ori chiar unele care sa fie transparente, tocmai pentru a se putea vedea prin ele.
Cu toate acestea, probabil cel mai semnificative sunt eticheta si contraeticheta. Ele au doua roluri, in functie de scopul pentru care au fost proiectate:
-
legea spune ca trebuia sa aiba: numele şi locaţia producătorului, numele şi locaţia îmbuteliatorului, soiul vinului, anul recoltei, treapta de calitate, procentajul de alcool, volumul eii, cantitatea de zahăr, variand de la:
-
sec
-
demisec
-
demidulce
-
Dulce
-
si, in sfarsit, uneori poate avea si: conţine sulfiţi, numele oenologului, locul geografic sau pozitia geografica, adica locatia exacta in care a fost facut vinul.
Maine continuam cu urmatorul articol din aceasta serie a: etichetele si vinurile!