Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc
Istoria cultivării viţei-de-vie exista încă din antichitate, primele date pe care le avem despre aceasta practica datand din 8-10.000 ani î.e.n, cunoscand acest lucru printr-o proba: un vas neolitic, cu o vechime de prin 5400 î.HR. Vasul a fost găsit în Munţii Zagros (Iran) şi exista mari sanse ca tot ...
Citește mai mult
corteva Prolectus FGCR
Antreprenorul care a infiintat compania si fabrica de produse distilate, Silviu Zetea, a anuntat, de curand, ca bauturile lui pot fi cumparate numai la comandă. Mare parte din cumparatori sunt romani, lucru de care ar trebui sa fim mandri, caci ce poate fi mai frumos decat romanii care sustin productia romaneasca de ...
Read More
Pernod Ricard, conviviality creators
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
Istoria cultivării viţei-de-vie exista încă din antichitate, primele date pe care le avem despre aceasta practica datand din 8-10.000 ani î.e.n, cunoscand acest lucru printr-o proba: un vas neolitic, cu o vechime de prin 5400 î.HR. Vasul a fost găsit în Munţii Zagros (Iran) şi exista mari sanse ca tot ...
Read More
MALTA TRAVEL
Timișoara, în curând Capitală Europeană a Culturii, va găzdui în acest an o ediție specială a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, VINVEST 2019 aduce laolaltă- pentru prima dată în țara noastră- vinuri provenind din trei orașe desemnate  Capitale Europene ale Culturii în 2021: Timișoara ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti expodrink.ro

De ce să citim eticheta vinului?

De ce trebuie sa ne uitam pe eticheta? Pentru ca:

 

De obicei sticla de vin are doua etichete: pe fata si pe spatele sticlei, respectiv (asa se numesc) eticheta si contraeticheta. Numele si diferite calitati vizuale ale vinului sunt menite sa placa consumatorului, pe cand, cea de-a doua, prezinta informatii mult mai multe.

Iata, mai exact, la ce ne referim:

  • Marca si numele producatorului
  • de unde vine, respectiv regiunea in care a fost crescut soiul
  • procentul de alcool
  • cantitatea
  • societatea care-l fabrica/importa
  • Numarul lotului
  • sulfitii

Cum ne dam seama de calitatea vinului

  1. Vin de masa – nu este de cea mai buna calitate, de asta si se numeste vin de masa, cu o cantitate de alcool in general mica, 8,5 -9,5 %
  2. Vin de calitate mai buna (scrie pe eticheta VS, IG sau VSIG) cu indicatie de provenienta geografica – cu o cantitate de alcool in general de 9,5% vol si cu regiunea in care a fost imbuteliat vinul si soiului
  3. Vin cu denumire de origine controlata (pe eticheta exista mentiune DOC) are una dintre cele mai mari calitati, cu 11% vol si strugurii culesi pentru vin au cel puitin 190 grame la litru in zaharurile lui
  4. Vin cu denumire de origine controlata pe mai multe trepte de calitati (DOCC) tot printre cele mai inalte calitati, cu 11,5%. Alaturi de el, pot fi si:
  • cules la maturitate deplina – DOCC – CMD – cel putin 196 gr/l in zahar
  • cules tarziu – DOCC – CT – cel putin 220 gr/l in zahar
  • cules la innobilarea boabelor – DOCC – CIB – cel putin 240 gr/l si se numeste astfel pentru ca strugurii au prins un mucegai nobil

 

NU AM TERMINAT AICI ARTICOLUL! Mai vorbim si urmatorul…fiti pe faza, maine!

 

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.