Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
rose de ostrov, rose, ostrov
Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se asociază cu cele mai sofisticate preparate culinare, precum si cu cele tradiționale. Este recomdandat și pentru un consum independent în sezonul cald, răcit la o temperatură optimă, de până la 15 grade.  Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se ...
Citește mai mult
corteva
Prolectus FGCR
havana club, club havana
Este că vă era dor de un strop de HAVANA. Ce întruchipează, mai bine ca ea, spiritul cubanez? Și, dincolo de sunetul aparte de rom, haideți să mai adăugăm o rețetă exotică/meridională. Cu lime, bineînțeles de BIENSUR :) ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
ammouliani, grecia eterna, grecia fascinanta
Grecia eternă, Grecia fascinantă: UN PRELUDIU LA MUNTELE ATHOS Trebuie să legi, ÎNTOTDEAUNA, călătoriile tale de un reper, pentru ca lumea să le înțeleagă. Iar Ammouliani se relaționează, inevitabil, la Muntele Athos, ca la o autoritate (zeitate) tutelară. Asemeni oricărui muritor ortodox, am visat să pot intra, măcar nițeluș de puțintel, ...
Read More
MALTA TRAVEL
15 iulie - 25 iulie ANUNT IMPORTANT Suntem din ce in ce mai aproape de cele 2 zile cu muzici foarte bune! Fiind vorba despre Piata Constitutiei si despre amplasarea unei scene considerabile, vom avea ceva deranj pentru traficul rutier, din cauza si datorita miscarilor care se vor petrece in ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

La prinții Știrbey

La prinții Știrbey:

De data asta, 1 mai a căzut pe 4 mai

De data asta, întâi de mai a căzut pe patru, la Domeniul Știrbey.

Vreau să zic că tradiționala degustare a porților deschise, de pe 1 MAI, ți-a schimbat rostul, pe 4 mai, datorită sărbătorilor pascale.

Dar am fost acolo, la distanță de treisprezece sau chiar (vreo) paisprezece ani, de când am fost prima dată, atunci împreună cu Cosmin Zidurean și Gabriela Mariș.

Am plecat spre domeniul Ştirbey cu inima strânsă, fiindcă întârzâiasem.

De la Piteşti am apucat pe drumul Vâlcei, iar apoi pe un drum și mai prost, pe ocolite, prin Milcoiu.

Aflasem de la Waze că este calea cea mai scurtă.

Când am descălicat noi, ceilalţi jurnalişti apucaseră deja să ajungă, de vreo două sau trei ceasuri.

Lumea se adunase pe o terasă a reşedinţei Ştirbey şi erau, toți, gata să înceapă prima oră de degustare.

Vinurile Agricolei Ştirbey au deja un ştaif, pentru cine se interesează de licorile alese.

  • DE LA UN VIN VÂRTOS, LA UNUL ZGLOBIU

Dacă am face o recapitulare, cred că toată lumea a auzit (sau MĂCAR ar fi trebuit să audă) de Crâmpoşie sau de vestitul Negru de la Drăgăşani.

Crâmpoşia s-a împământenit şi pe alte zări, de pildă la Murfatlar/sau pe unde nici nu te aștepți.

Dar cea de la Drăgăşani rămâne, totuşi, (p)referinţa istorică. A geniului. Aici este locul ei.

Este un vin care descrie (PERFECT, aș zice io!) ținuturile oltenești.

Cu Negru se întâmplă, de la un punct, uşor diferit: mai mult i s-a dus buhul.

Vreau să zic/că voi a zice că mai multă lume va fi auzit de el, decât să fi gustat dintr-însul.

Dar şi Crâmpoşia de aici, din Drăgăşani, este/se află diferită de cea de la Murfatlar: este un vin mai acid, mai viu şi mai plin de viaţă, mai burzuluit şi mai „zgomotos“, de felul său.

După cum sunt, la fire, și oltenii.

Negru e un vin vârtos (şi virtuos), venind din genuni istorice.

Cât priveşte Crâmpoşia, este (doar) un vin simplu, zglobiu.  

Țărănesc, aș putea zice.

Dar sincer.

Un cunoscut specialist (în viaţă) în vinurile româneşti a lansat ipoteza că, pe stema Daciei, strugurul de acolo ar fi fost un ciorchine de… Crâmpoşie.

Dar să lăsăm palpitanta aventură a vinurilor şi să amuşinăm (adulmecăm) dintr-odată locul.

Adică terroir-ul, cu toate ale sale.

Parcurgând drumul de la Piteşti la Drăgăşani, vezi că încep să se insinueze, în peisaj, dealurile.

Şi un anume gen de văioage, care simulează abruptul.

Şoseaua şerpuieşte printre jaloane, umeri deluroși cu livezi, iar cu vreo câteva zeci de kilometri înaintea Drăgăşanilor, izbucnesc viile.

Mai sunt (și) câteva crame care îmi amintesc de „pensiunile viticole“ din alte țări.

Parcă începe, în minte, să cânte Spiritul Locului, GENIUS LOCI, La crama din Drăgăşani.

Tot cu un vinuri de zile mari în față.

De la care m-aș opri, de astă dată, la NOVAC, UN VIN CU ADEVĂRAT MINUNAT spre ADMIRABIL, amintind de geniul, rarisim & antic & acceptat, al SAPERAVIULUI.

Dar și spumantele sunt CEEA CE TREBUIE, având aciditate, dată de Crâmpoșie, dar și note de postgust, rare, date, în alt caz, de NOVAC.

Și un bonus pentru Tămâioasa vinificată în sec…

 

 

MIHAIL GĂLĂȚANU

RABBIT MEDIA

Foto: CRISTIAN GĂLĂȚANU, NICOLETA BACHEȘ, DANIELA VIZIREANU

Filed in: Evenimente, Vinuri Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.