Borsec-Romaqua Group Borsec
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Două concerte impresionante, pe data de 9 noiembrie la Ateneul Român, alături de cei mai experimentaţi tineri muzicieni reuniţi din întreaga lume! Bucureşti, 27 martie, 2024 - Universul muzical al celor mai emblematice partituri semnate de celebrul compozitor de muzică de film, HANS ZIMMER, va străluci la Ateneul Român pe data de ...
Citește mai mult
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Prolectus
Martell Martell (coniac)   Fondată 1715 Fondator(i) Jean Martell Țara Franța Sediu Cognac Industrie winemaking[*] Produse Brandy Proprietar Pernod Ricard Prezență online www.martell.com Coniac. Când spunem coniac, cred/sper că toată lumea știe că ne referim la cei patru. Combatanți. Principali. Pentru că toată lumea știe că piața de cogan/coniac se ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
AMMOULIANI, DOI-ZERO. INSULA MĂGARILOR INSULA MĂGARILOR Când am ajuns acolo, ne-am relaxat. Trai, neneacă... Pe vătrai. Am poposit pe o insuliță mică, pustie. Unde poți să uiți totul. Uiți și de ce te-ai născut... Dar, oare, ne-am născut? Sunt în dubii... Mai întâi, însă, de a ajunge în Drenia, a ...
Read More
MALTA TRAVEL
universitatea de științe agronomice și medicină veterinară din bucurești, usamv bucurești
USAMV BUCUREȘTI: Toamna horticolă universitară În campusul USAMV București, s-a deschis, oficial, TOAMNA. Da. Anotimpul. Adică, mai clar: s-a dat drumul la toamnă, nene. Asta a început firește, luni 3 octombrie, acum vreo două-trei săptămâni, o dată cu debutul anului universitar. Dar a început, în egală măsură, și TOAMNA HORTICOLĂ UNIVERSITARĂ, ...
Read More

La prinții Știrbey

La prinții Știrbey:

De data asta, 1 mai a căzut pe 4 mai

De data asta, întâi de mai a căzut pe patru, la Domeniul Știrbey.

Vreau să zic că tradiționala degustare a porților deschise, de pe 1 MAI, ți-a schimbat rostul, pe 4 mai, datorită sărbătorilor pascale.

Dar am fost acolo, la distanță de treisprezece sau chiar (vreo) paisprezece ani, de când am fost prima dată, atunci împreună cu Cosmin Zidurean și Gabriela Mariș.

Am plecat spre domeniul Ştirbey cu inima strânsă, fiindcă întârzâiasem.

De la Piteşti am apucat pe drumul Vâlcei, iar apoi pe un drum și mai prost, pe ocolite, prin Milcoiu.

Aflasem de la Waze că este calea cea mai scurtă.

Când am descălicat noi, ceilalţi jurnalişti apucaseră deja să ajungă, de vreo două sau trei ceasuri.

Lumea se adunase pe o terasă a reşedinţei Ştirbey şi erau, toți, gata să înceapă prima oră de degustare.

Vinurile Agricolei Ştirbey au deja un ştaif, pentru cine se interesează de licorile alese.

  • DE LA UN VIN VÂRTOS, LA UNUL ZGLOBIU

Dacă am face o recapitulare, cred că toată lumea a auzit (sau MĂCAR ar fi trebuit să audă) de Crâmpoşie sau de vestitul Negru de la Drăgăşani.

Crâmpoşia s-a împământenit şi pe alte zări, de pildă la Murfatlar/sau pe unde nici nu te aștepți.

Dar cea de la Drăgăşani rămâne, totuşi, (p)referinţa istorică. A geniului. Aici este locul ei.

Este un vin care descrie (PERFECT, aș zice io!) ținuturile oltenești.

Cu Negru se întâmplă, de la un punct, uşor diferit: mai mult i s-a dus buhul.

Vreau să zic/că voi a zice că mai multă lume va fi auzit de el, decât să fi gustat dintr-însul.

Dar şi Crâmpoşia de aici, din Drăgăşani, este/se află diferită de cea de la Murfatlar: este un vin mai acid, mai viu şi mai plin de viaţă, mai burzuluit şi mai „zgomotos“, de felul său.

După cum sunt, la fire, și oltenii.

Negru e un vin vârtos (şi virtuos), venind din genuni istorice.

Cât priveşte Crâmpoşia, este (doar) un vin simplu, zglobiu.  

Țărănesc, aș putea zice.

Dar sincer.

Un cunoscut specialist (în viaţă) în vinurile româneşti a lansat ipoteza că, pe stema Daciei, strugurul de acolo ar fi fost un ciorchine de… Crâmpoşie.

Dar să lăsăm palpitanta aventură a vinurilor şi să amuşinăm (adulmecăm) dintr-odată locul.

Adică terroir-ul, cu toate ale sale.

Parcurgând drumul de la Piteşti la Drăgăşani, vezi că încep să se insinueze, în peisaj, dealurile.

Şi un anume gen de văioage, care simulează abruptul.

Şoseaua şerpuieşte printre jaloane, umeri deluroși cu livezi, iar cu vreo câteva zeci de kilometri înaintea Drăgăşanilor, izbucnesc viile.

Mai sunt (și) câteva crame care îmi amintesc de „pensiunile viticole“ din alte țări.

Parcă începe, în minte, să cânte Spiritul Locului, GENIUS LOCI, La crama din Drăgăşani.

Tot cu un vinuri de zile mari în față.

De la care m-aș opri, de astă dată, la NOVAC, UN VIN CU ADEVĂRAT MINUNAT spre ADMIRABIL, amintind de geniul, rarisim & antic & acceptat, al SAPERAVIULUI.

Dar și spumantele sunt CEEA CE TREBUIE, având aciditate, dată de Crâmpoșie, dar și note de postgust, rare, date, în alt caz, de NOVAC.

Și un bonus pentru Tămâioasa vinificată în sec…

 

 

MIHAIL GĂLĂȚANU

RABBIT MEDIA

Foto: CRISTIAN GĂLĂȚANU, NICOLETA BACHEȘ, DANIELA VIZIREANU

Filed in: Evenimente, Vinuri Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2024 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.