Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest
rose de ostrov, rose, ostrov
Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se asociază cu cele mai sofisticate preparate culinare, precum si cu cele tradiționale. Este recomdandat și pentru un consum independent în sezonul cald, răcit la o temperatură optimă, de până la 15 grade.  Versatilitatea acestui Rose consta in lejeritatea cu care se ...
Citește mai mult
corteva
Prolectus FGCR
havana club, club havana
Este că vă era dor de un strop de HAVANA. Ce întruchipează, mai bine ca ea, spiritul cubanez? Și, dincolo de sunetul aparte de rom, haideți să mai adăugăm o rețetă exotică/meridională. Cu lime, bineînțeles de BIENSUR :) ...
Read More
Havana Club Romania
berea, apa minerală. mare preț
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
AVINCIS
ammouliani, grecia eterna, grecia fascinanta
Grecia eternă, Grecia fascinantă: UN PRELUDIU LA MUNTELE ATHOS Trebuie să legi, ÎNTOTDEAUNA, călătoriile tale de un reper, pentru ca lumea să le înțeleagă. Iar Ammouliani se relaționează, inevitabil, la Muntele Athos, ca la o autoritate (zeitate) tutelară. Asemeni oricărui muritor ortodox, am visat să pot intra, măcar nițeluș de puțintel, ...
Read More
MALTA TRAVEL
15 iulie - 25 iulie ANUNT IMPORTANT Suntem din ce in ce mai aproape de cele 2 zile cu muzici foarte bune! Fiind vorba despre Piata Constitutiei si despre amplasarea unei scene considerabile, vom avea ceva deranj pentru traficul rutier, din cauza si datorita miscarilor care se vor petrece in ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Povești despre vinuri: crame celebre

Astazi, cand auzim de Crama Ornellaia, facem instant asocierea cu tehnologia de vinificatie. De la bun inceput, crama a dorit sa extinda granitele domeniului cat mai departe in timp, in viitor, dand nastere, astfel, unei adevarate “Renasteri” moderne a vinului, iar cel care a facut toate acestea posibile este Marchizul Lodovico Antinori, cu ajutorul oenologului maghiar Tibor Gal, cei doi fiind cei care au infiintat-o, in 1981. Numele vine de la celebrele vinuri ale vărului său, Nicolo Incisa della Rochetta (Sassicaia) şi ale fratelui său, Piero Antinori (Solaia).

Prima recoltă Ornellaia s-a realizat abia in 1985, iar crama a fost ridicata, asa cum este ea, cu ultimele tehnologii din domeniu din acea perioada, in 1987, cumparand inca un teren fata de cel original: Bellaria, la nord de renumita “Alee cu Chiparoşi”, care l-a facut celebru pe Bolgheri.

Soiurile de vin ale cramei sunt unice, autentice, aroma care este data in principal de solul combinat (marin, aluvionar şi vulcanic), avand vânturi şi temperaturi moderate in zona, însorit şi uscat, aproape de litoralul toscan de la Marea Tireniană şi inconjurat de un lanţ deluros intr-o parte. Aceasta se afla in Nordul regiunii Maremma, între Livorno şi insula Elba, pe langa localitatea Bolgheri, in total crama avand o suprafata de 97 hectare, impartita în 2 vii complet separate (cam 40 hectare în jurul cramei, iar restul mai departe, in micro-terroirul Bellaria).

În 1999, firma Robert Mondavi Winery a dobandit calitatea de acţionar al cramei Ornellaia, dar la scurt timp de la aceasta tranzactie, a intrat in afacere cu o alta familie istorică din Toscana, Frescobaldi, cu dorinta de a se asocia. Astfel, in 2005, familia Frescobaldi preia intreaga proprietate Ornellaia si pe care o administreaza acum in totalitate. Filmul Mondovino spune mai pe larg si mult mai detaliat aceasta poveste complicata, daca veti fi interesati sa aflati povestea.

Cel mai bun si cunoscut vin de la Crama Ornellaia este Bolgheri DOC Superiore, un  cupaj dintre Cabernet şi Merlot, care s-a lansat in premiera în 1985,si care a urcat foarte rapid in topul colecţionarilor, motiv pentru care, dupa prima productie, inainte de a fi trimise la vanzare, sunt cumparate de colectionari la un pret mai ridicat, in mod special.

De asemenea, fiecare ciorchine cu struguri este supus unei duble selectionari: mai intai pe mesele de sortare, ulterior recoltarii şi a doua oară înainte de a fi trimis la presă. Patronii sunt adevarati profesionisti, vor sa se asigure ca fiecare an, recolta si parcela are caracteristicile sale specifice, unice, de aceea fiecare sticla de vin, in cursu procesului de vinificare, este supusa unor controale riguroase.

Filed in: Vinuri Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Submit Comment

OXYGEN
© 2019 topwines.ro. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Webdesign by Mihail Galatanu.